Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100226-Zonda Tricolore
100226-Zonda Tricolore
100226-Zonda Tricolore
100226-Zonda Tricolore

Pagani Zonda Tricolore

Pagani Zonda är på väg ut och ersättares C9 är på väg in. Men det hindrar inte italienarna från att presentera ytterligare en modellversion av supersportbilen. Zonda Tricolore kostar multum och byggs bara i ett exemplar.

Häromdagen visade vi er spionbilder från Sydafrika som visade nästa generation supersportbil från italienska Pagani. C9, som ersättaren just nu benämns, ska ersätta numera klassiska Zonda som har presenterats i en lång rad olika versioner. Nu kan vi lägga ytterligare en Zonda till denna rad då Pagani nu presenterar Zonda Tricolore. Bilen är en hyllning till luftakrobaterna i det italienska flygvapnet – Frecce Tricolori – som 50-årsjubilerar i år. Bilen har bara byggts i ett endaste exemplar och några fler ska det inte bli. Den är byggd på beställning av en spansk importör och priset ligger på facila 12,7 miljoner kronor.

Eftersom bilen är byggd som en hyllning till de skickliga killarna i det italienska flygvapnet (se bild nedan) har bilen förstås försetts med stripes i passande färger, nämligen de italienska. Färgerna är, som vi känner igen från landets flagga (och heter il Tricolore), grönt, vitt och rött.

Resten av bilen är klarlackad i en vackert blå färg. Under lacken döljer sig en kolfiberkaross och under denna döljer sig ett chassi uppbyggt av kolfiber och titanväv. Självklart ser man karossens kolfiberstruktur genom färgen. Precis så som det ska vara på en Pagani.

Pagani Zonda Tricolore baseras på en annan limiterad upplaga av Zonda, nämligen Cinque som exklusivt tillverkades i tio exemplar (fem coupé och fem roadster) för importören i Hong Kong. Cinque i sin tur baseras på Zonda F men är i själva verket en blandning av både Zonda F och banracern Zonda R.

Men Zonda Tricolore skiljer sig åt från Cinque på några punkter, bortsett från den speciella lacken med stripesen. Strålkastarna är unika för Tricolore och försedda med lysdioder. Luftscoopet som Cinque har löpandes över taket är bortplockat och i stället har en fena tagit plats på motorhuven strax bakom kupéutrymmet.

Maskinen är densamma som i Cinque, det vill säga den från Zonda F men i vässat utförande. Det innebär en V12-motor på 7,3 liter från AMG som ger 678 hästkrafter och 780 newtonmeter.

Vi kan gissa att Tricolore är sista modellversionen av Zonda som ska sluta tillverkas i september i år för att göra plats åt kommande Pagani C9 som du kan läsa mer om här.

För dig som ska ner till Genève och den stora bilsalongen nästa vecka finns möjligheten av se denna läckerhet i verkligheten. Det är bara att kila bort till Paganis monter.

Läs mer

Test och provkörningar