Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pagani Zonda X – det tar aldrig slut

Trodde du att du skulle slippa se fler Pagani Zonda? Nej, modellen verkar odödlig. Nu är en 760-hästars Zonda X under utveckling.

Förra sommaren presenterade Pagani specialversionen Zonda Revolucion. Med tanke på att de redan har en efterträdade till Zonda ute på marknaden – Huayra – var vi nog många som trodde att det ”äntligen” var stopp för Zonda som kom i sitt första, av väldigt många, utförande redan 1999.

Men inte. Något slut för Zonda kan inte skönjas för nu nås vi av uppgifter och bilder på en modellversion vid namn Zonda X. Som vi kan se på bilderna är modellen väldigt lik Zonda Uno som var en specialversion byggd i ett endaste exemplar för Qatar-kungafamiljens Sheikh Abdullah bin Nasser Al-Thanis räkning 2010. Den turkos karossfärgen är slående lik. Sheikh Abdullah bin Nasser Al-Thanis bil lades för övrigt ut till försäljning efter bara ett år. Kungafamiljemedlemmen ville då ha motsvarande 17 miljoner kronor för den.

Zonda X skiljer sig dock från Zonda Uno på några punkter varav en är lite mer påtaglig. Zonda X sägs vara baserad på Zonda 760LM vilket betyder att V12:an på 7,3 liter lämnar ifrån sig 760 hästkrafter som når backen via en sekventiell låda. Zonda Uno hade ”bara” 700 hästkrafter.

Om vi tror att Zonda X är sista Zonda-versionen? Nej, det gör vi inte. Zonda lär nog fortsätta att byggas men i små upplagor efter de beställningar Pagani får in från välbeställda personer runt om i världen.