Panamera-utmanaren Mercedes-AMG GT Concept

Den nya medlemmen i AMG GT-familjen erbjuder fyra dörrar, coupéform och teknik från Formel 1-banan

Mercedes kan mycket väl benämnas som stilbildare när det kommer till fyrdörrarscoupéer. CLS debuterade för över tio år sedan och skapade en snöbollseffekt som mynnade ut i en mängd bilar av lyxigare snitt med fyra dörrar och snits på karossen.

Framgångsrika Porsche Panamera är en av dem och nu under Genèvesalongen kontrar Mercedes med konceptet GT Concept. Den ska ses som en medlem i AMG GT-familjen och visar vart Mercedes är på väg med varumärket som i år fyller 50 år och är stationerade i Affalterbach, strax norr om Stuttgart.

Förutom fräck form har konceptet fräck teknik. Under skalet döljer fyrhjulsdrift och två motorer i form av en förbrännings-V8 och en elmotor som tillsammans ska ge 600 kW (805 hk) och därmed ge ekipaget en accelerationstid 0-100 km/h på under tre sekunder. Paketet är utvecklat av Mercedes-AMG HPP som också ansvarar för drivlinan i Mercedes Formel 1-bilar.

Att GT Concept inte bara är att betrakta som en showbil är tydligt i pressmeddelandet som menar att den exteriöra designen ska ge en tydlig indikation på hur produktionsbilen kommer att se ut. Fronten är också väldigt lik dagens AMG GT som fick ett lyft tidigare i år, liksom i vis mån bakdelens undre parti.

På konceptet experimenterar även Mercedes med ljuskällorna som omfattas av så kallad naonofiberteknik och ger en tredimensionell effekt. Att sidobackspeglarna ersatts av kameror är ett kärt ämne när det gäller konceptbilar. Idén har hängt med i årtionden men liksom aldrig överlevt till produktion. Ska det ändras med GT Concept? Jag äter en burk surkål med sked om så blir fallet.

Mercedes är tydliga med att dra kopplingar till sin Formel 1-satsning, dessa bilar är ju numera av hybridtyp. Fattas bara, i tre år har man dominerat serien. Faktum är att konceptet här är den första efter Formel 1-bilen som får tillägget EQ Power+, en namn som är öronmärkt alla framtida prestanda-hybridbilar från koncernen.