Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ares Design

Pantera-ersättaren Ares Panther visar upp sig

Trimmad V10-motor, en prislapp på 5,3 miljoner och pop up-lysen. Nu vet vi lite mer om Ares Designs Panther.

Det har gått lite mer än ett halvår sedan vi skrev om Ares Designs ”Project Panther” – ett projekt som var tänkt att utmynna i en modern ersättare till klassikern De Tomaso Pantera. Och så har det också blivit. Nu har den italienska designfirman släppt några nya bilder på modellen och avslöjat att det slutgiltiga namnet, kort och gott, kommer att bli Panther.

När premiären blir vet vi inte, men troligtvis inom kort – i oktober ska de första bilarna rulla av produktionsbandet. Det är dock inget stort antal bilar som ska byggas, bara 21 stycken, och priserna startar på 5,3 miljoner kronor. De bilar som ska byggas i år är redan bokade.

På de nya bilderna kan vi se Panther susa runt i Modena (där Ares Design har sin bas) i maskerad kostym. Dock kan vi, om jämför med förra årets skisser, konstatera att mycket av den ursprungliga designen blir kvar: de kantiga formerna, de breda höfterna - till och med pop up-lysena (!). När såg vi sådana på en ny bil senast?

Foto: Ares Design

Under skalet är det också sig likt om man jämför med de ursprungliga uppgifterna. Panther bygger, som vi skrivit om förut, på Lamborghini Huracán och får både chassi och motor från sitt italienska syskon. I Panther är dock V10-motorn uppborrad från 5,2 till 5,6 liter vilket gör att den ger 649 hästkrafter istället för 610. Vridmomentet däremot är detsamma, 560 newtonmeter.

Siffrorna kan dock komma att skruvas upp ytterligare innan premiären. Ares Design (som leds av Schweiz-baserade och Turkiet-födda affärsmannen Dany Bahar, tidigare kontroversiell vd på Lotus) skriver i sitt pressmeddelande att det sista utvecklingsarbetet genomförs nu under sommaren.

Foto: Ares Design

Ares skriver också att Panther är den första modellen i företagets Legends Reborn-serie. Med andra ord ser det ut som om Ares kommer att sätta tänderna i fler utdöda sportbilsklassiker framöver. Vilka avslöjas dock inte.

Vilken modell du skulle vilja se i en modern tappning?