Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Parisflygplats siktar på självkörande transfertjänst

Självkörande transfertrafik till och från flygplatsen Charles de Gaulle planeras till 2024.  Renault, Waymo och regionen i samarbete.

Renault kör just nu en testflotta av självkörande taxibilar av typen Zoe i Paris-Saclay – den franska huvudstadens svar på Silicon Valley. Ett tämligen blygsamt projekt som ska köras under ett par veckors tid. Samtidigt skissar man på en mer omfattande tjänst för autonom transfertrafik till och från den franska huvudstadens flygplats Charles de Gaulle.

Tillsammans med Waymo, Googles projekt rörande autonom teknik, hoppas man ha tjänsten igång till de de olympiska spelen i Paris 2024. De självkörande fordonen ska pendla mellan flygplatsen och affärsdistriktet La Defense, en sträcka på 3,2 mil. Resan kan i dag ta upp mot en och en halv timme i dag på grund av köer.

LÄS MER: Allt om Paris

Några ytterligare detaljer har man inte släppt om projektet men Frankrike har som ambition att bli världsledande när det kommer till utveckling av tekniken. Parisregionen ska investera 100 miljoner euro (närmare 1,1 miljarder kronor) i en infrastruktur där autonoma fordon ingår.

I somras blev det klart att Renault-Nissan-Mitusbishi inleder ett samarbete med Waymo som sedan tidigare även jobbar med FCA och Jaguar. Waymo erbjuder sedan en tid en autonom taxitjänst i utvalda delar av staden Phoenix, Arizona. Fordonen utgörs av modellen Chrysler Pacifica och Waymo har gjort en beställning av 62 000 fordon av tillverkaren FCA.

LÄS MER: Allt om taxi

Bilden ovan visar konceptet EZ-POD, en eldriven och självköranande lösning för transport av såväl människor som gods. Inget man kanske vill sitta och skaka i under 3,2 mil med väskan i knät. Nej, fordonet är framtaget för att agera inom mindre områden som huskomplex, hotellområden, stormarknader och just flygplatser.