Parkeringsplatser offras för kollektivtrafiken Foto: Uun

Parkeringsplatser offras för kollektivtrafiken

I Stockholm ska det bli både dyrare och svårare att parkera sin bil. De styrande i huvudstaden vill helt enkelt ha färre parkerade bilar i staden för att på så vis öka framkomligheten för stadsbussarna.

I går presenterade Stockholms stads trafikkontor den så kallade Framkomlighetsstrategin. I den kan man läsa om hur bussarna i landets huvudstad lättare ska kunna ta sig fram på bekostnad av privatbilismen då parkeringsplatser plockas bort och avgifterna för boendeparkering höjs.

 – Bussarna ska fram till varje pris, säger Stockholms trafikborgarråd Ulla Hamilton till SR Stockholm.

 Syftet med planen är att få fler att åka med kollektivtrafiken som ska bli attraktivare när den får större utrymme och fler bussfiler.

 – Det som vi kan göra är ju att höja boendeparkeringsavgifterna och det är många förgrymmade över men då måste man faktiskt tänka på att det är så att det är ju bra om man har rörlig trafik på gatorna och inte stillastående trafik, säger Ulla Hamilton.

 Diskutera: Vad tycker du? Finns det verklighetsförankring i Framkomlighetsstrategin? Finns det tillräckligt med billiga garageplatser för att bilägare i Stockholm inte ska behöva göra sig av med sina bilar?

Här kan du läsa hela förslaget till Framkomlighetsstrategin (pdf-dokument).