Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Parkeringsvakter kan få jaga dubbdäckssyndare

Var tredje bilist struntar i dubbdäcksförbudet på Stockholms gator. Nu kan parkeringsvakterna hjälpa till i jakten på att bötfälla syndarna.

I januari i år infördes förbud på Fleminggatan och Kungsgatan i Stockholm. Då sjönk antalet dubbdäcksrullande bilar från 40 till 30 procent, samma nivå som på Hornsgatan som haft förbud sedan 2010, visar siffror från Miljöförvaltningen.

– Det är positivt och bra för Stockholmarnas hälsa men vi vill få ned halterna ytterligare. För att klara det nationella kvalitetsmålet Frisk luft skulle vi behöva kommer ned till en dubbdäcksandel på 10 procent, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén till Dagens Nyheter.

Stockholm klarar nu EU:s luftkvalitetsnorm men har långt kvar till de nationella målen. I väntan på eventuella dubbdäcksavgifter och förbud på fler gator kan det bli aktuellt att även parkeringsvakter ska få bötfälla bilister som kör med dubbdäck på de berörda gatorna.

– Jag vill att parkeringsvakterna ska kunna bötfälla bilar med dubbdäck som står parkerade på de här gatorna. Det får de inte i dag fast det är ett så uppenbart brott mot regelverket. Det är något som tagits upp i informella diskussioner med miljöministern, säger miljöpartisten Daniel Helldén vidare.

I dag kostar lagöverträdelsen 1 000 kronor och notan för dubbdäcksförbudet har hittills kostat stockholmarna cirka 2,2 miljoner kronor.

Det är inte första gången som parkeringsvakter föreslås få ökade befogenheter i Stockholm. 2007 förslogs det att de bland annat skulle agera guider och tjänstgöra som ”ögon på stan” genom att till exempel kontrollera att uteserveringar fyllde sina krav.

I Norge får parkeringsvakter i dag även lappa hus. Om fastighetsägare inte håller taket rent från istappar och snö får de böta 5 000 kronor – per dygn.