Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fill

Parkeringsvakter lappar inte varandra

En parkeringsskandal kan vara på väg att nystas upp. En misstanke om att p-vakter inte bötfäller sina kollegor finns sedan man upptäckt ett fall i Kristianstad.

Vill du som ogillar att parkera korrekt slippa parkeringsböter finns det numera två alternativ – antingen kör du en diplomatregistrerad bil eller så väljer du att arbeta som parkeringsvakt.

I Kristianstad kom det för några veckor sedan in ett anonymt tips till kommunens tekniska förvaltning om att parkeringsvakterna inte lappar varandras bilar. Tipsaren, som själv hade blivit bötfällt, hade iakttagit en parkeringsvakts privata bil som stod på kommunal parkering utan att ha erlagt parkeringsavgift – och utan att få parkeringsböter.

Kommunen påbörjade därför en bevakning av den utpekade parkeringsvaktens bil och efter några veckors kontroller visade sig tipset stämma. Parkeringsvakten stod på kommunal parkering i närheten av kommunhuset, utan att någon p-vakt lappat bilen.

Nu finns en stark misstanke att alla p-vakter i den skånska staden är inblandade i härvan, för annars hade bilen blivit bötfälld.

– Vakterna jobbar inte efter speciella scheman och bevakar vissa gator på vissa dagar eller så. De rör sig helt slumpmässigt och oregelbundet. Så det skulle inte funka om inte alla var överens om det, säger Bengt Olsson, tillförordnad chef för C4 Teknik där Kristianstads p-vakter är anställda, till Kvällsposten.

Nu är incidenten rapporterad som tjänstefel och den skyldiga p-vakten har stängts av från sin tjänst utan lön i en månad. Ärendet kommer sannolikt att polisanmälas.