Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bundesdruckerei GmbH - PatProd 2007 v. 1.5.4

Patentritningar visar fyrdörrars Mercedes SLS

Nya skisser som kommit ut på internet och som sägs vara patentritningar från tyska patentverket, visar något mycket märkligt, nämligen en fyrdörrars måsvingemerca – Mercedes SLS. Kan det här vara på riktigt?

Det är branschbloggen Autoblog som har kommit över ett gäng ritningar som påstås komma från Tysklands patentmyndigheter. Skisserna visar en Mercedes SLS AMG i profil, men med en detalj som inte stämmer – bilen har bakdörrar!

Nog för att vi vet att ingenjörerna från Sindelfingen är bra på att utnyttja plattformarna, plattformen till E-klass har ju exempelvis blivit allt från sedan coupé och cabriolet till snart presenterade CLS Kombi. Frågan nu är om Mercedes verkligen har tänkt sig en tredje modellvariant på SLS AMG, efter den "vanliga" måsvingecoupén och nya Roadster.

De bilder som Autoblog nu visar tyder onekligen på det, och dörruppsättningen är i sanning unik. Främre dörrparet är nämligen av samma måsvingetyp som på grundmodellen i SLS AMG-serien, medan ett bakre dörrpar visas i form av bakhängda så kallade flickfångardörrar, eller självmordsdörrar om man så vill (om benämningarna har någon övrig koppling är oklart). Bakdörrarna är därmed av likartad typ som på exempelvis hädangångna wankel-sportbilen Mazda RX-8 eller den ensamma bakre sidodörren på Mini Clubman.

Det är inte helt klart om det bilderna visar faktiskt är tänkt att gå i produktion. Det kan röra sig om en kommande konceptbil, en bil som byggs i endast ett exemplar, eller kanske bara en designer som haft lite för mycket fritid, och något officiellt uttalande från Mercedes har inte gått att få (av förklarliga skäl, kan man anta). 

Bilderna visar att bilen, för att rymma de extra dörrarna, kan ha fått ett längre axelavstånd, och att en "extra" mittkonsol finns i den bakre sätesraden. Om bilderna bara är fria fabuleringar, eller om det faktiskt kan komma att bli något verklig av dem återstår att se – men visst vore det ett intressant inlägg i kampen mot Aston Martin Rapide eller Porsche Panamera?

Ytterligare information hittar du på länken till Autoblog nedan.

http://www.autoblog.com/2012/02/22/four-door-mercedes-benz-sls-amg-suggested-by-patent-filings/