Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
2015 Hyndai Santa Fe, påve Francis
2015 Hyndai Santa Fe, påve Francis
2015 Hyndai Santa Fe, påve Francis
2015 Hyndai Santa Fe, påve Francis

Påven har skaffat ny kärra – en Hyundai Sante Fe Cabriolet

Påve Francis har skaffat ny kärra, en specialbyggd Hyundai Santa Fe som blivit av med taket rullar nu som heligt åkdon.

Påvens alla olika transportmedel har genom tiderna varit nästan lika många som antalet påvar. Förre påven Benedictus XVI, som abdikerade 2013, fraktades runt i bland annat en eldriven Renault Kangoo Z.E. Francis har dock till skillnad från föregående fordon fått ett taklöst transportmedel. Vi kan gissa att detta är den enda Hyundai Santa Fe i cabrioletversion i världen. Det finns dock en annan asiatisk biltillverkare som har tillverkat en suv i cabrioletversion, nämligen Nissan Murano CrossCabriolet.

Dagens påvemobil är till skillnad från vanliga Santa Fe aningen lägre och anledningen till att Vatikanen valde Hyundai i stället för Mercedes sägs vara på grund av den aningen smalare karossen.

I baksätet där Francis placerar sin bakdel finns tre fåtöljer och i- och ursteg sker via sidodörrarna som har utfällbara trappsteg. Motorn är densamma som används i vanliga Santa Fe, en 2,2-liters CRDi-diesel på 197 hästkrafter och 421 newtonmeter. Om bilen är fram- eller fyrhjulsdriven är dock oklart.

Vi kan dock med säkerhet säga att Hyundai inte kommer att sätta denna version i produktion.