Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Påven ska stoppa Förbifart Stockholm

Flera miljöorganisationer hoppas på att Påven ska kunna sätta stopp för Förbifart Stockholm. Har skickat brev för att informera om den miljömässiga problematiken.

I samband med att finansborgarråd Karin Wanngård i dag besöker Vatikanstaten, för att tala som Stockholms klimatarbete, som flera miljöorganisationer passat på att skicka brev till påve Franciskus angående Förbifart Stockholm.

Ett tjugotal organisationer som bland annat Naturskyddsföreningen och Jordens Vänner vill påvisa Förbifart Stockholms negativa miljöpåverkan för påven i förhoppning om att han ska kunna påverka och stoppa bygget.

Organisationerna argumenterar att det totalt 18 kilometer långa motorvägsbygget väntas generera mer biltrafik och kraftigt ökade koldioxidutsläpp. Något som går emot klimatmålen att biltrafiken ska minskas med 20 procent i Sverige och 25 procent i storstäder som ska nås till 2030. De pekar även på att kostnaden på 31,4 miljarder kronor är en summa som hellre borde investeras i kollektivtrafiken.

– Vi såg en liten notis om att Wanngård ska träffa påven och tycker att det här är ett bra tillfälle att uppmärksamma honom på att även om Stockholm gör mycket för miljön, så bygger man ändå Förbifart Stockholm som går emot mycket av det man politiskt säger sig vilja göra. Stockholmarna ser ju redan hur man skär ner på kollektivtrafiken samtidigt som pengar låses fast i motorvägsbygget. Kanske kan påven få Wanngård att inse att vi inte ska satsa alls på massbilismen, säger Beatrice Sundberg, ordförande för Stockholms Naturskyddsförening.