Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080805-nissan-eco-pedal080805-nissan-eco-pedal080805-nissan-eco-pedal
080805-nissan-eco-pedal

Pedalen pressar tillbaka vid hård gas – sparar bränsle

Nissan har precis presenterat ett nytt system för att minska bränsleförbrukningen vid bilkörning. Det kallas för Eco Pedal och fungerar genom att gaspedalen trycker tillbaka om man pressar den för hårt och snabbt mot mattan – allt för att få körningen så ekonomisk som möjligt.

Nissan har sin egen melodi när det gäller att spara på de dyra bränsledropparna. När andra investerar i start/stopp-system, lättviktsmaterial och motoroptimering, så väljer Nissan att presentera den ekonomiska/miljövänliga gaspedalen – Eco Pedal. Enligt uppgifter från biltillverkaren ska systemet kunna sänka bränsleförbrukningen med mellan fem och tio procent.

Eco Pedal fungerar helt enkelt genom att pedalen trycker tillbaka om förarens högerfot är allt för tung under accelerationer. På så sätt blir gaspedalen mer tungrodd och instinktivt släpper högerfoten gärna lite på gasen. Resultatet blir alltså att man kan köra en aning längre sträcka per tank samtidigt som miljön sparas.

Systemet innehåller dessutom en indikatorlampa som signalerar om föraren ger onödigt mycket gas och därmed inte kör ekonomiskt.

Som tur är går systemet att inaktivera för de som bryr sig mindre om bränsleförbrukningen eller då man behöver gasa lite hårdare. Redan nästa år planerar Nissan att introducera systemet i vissa modeller.

Frågan är vad som händer om man glömt att inaktivera systemet i sin bil när man ligger bakom en lastbil på landsvägen och vill köra om innan backkrönet som stundar en bit längre fram? Hinner man om ändå? Vi får väl se när systemet väl nåt hit, om det nu gör det.