Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071019-precer-pelletsbil
071019-precer-pelletsbil
071019-precer-pelletsbil
071019-precer-pelletsbil

Pelletsdriven bil

En helt ny fordonsteknik från det svenska företaget PRECER kliver nu ut på marknaden. Tekniken bygger på att det fasta biobränslet pellets används som drivmedel i olika typer av hybridfordon. 

Världen skriker efter ny teknik i synnerhet för fordonsdrift. Igår presenterade det svenska företaget PRECER sin nya innovativa hybridteknik som drivs av el och pellets. Pelletsbrännaren driver Sterlingmotorn som i sin tur laddar batteriet. 

Billig driftskostnad och minimal miljöpåverkan sägs vara två stora fördelar med nya fordonstekniken. Tekniken går enligt PRECER att anpassa till olika typer av fordon och har många fördelar. Pellets är ett högkvalitativt och rent bränsle och tekniken är förberedd för framtidens miljökrav. 

– Den här tekniken gör det möjligt att spara stora summor både ur användar- och miljösynpunkt säger Victor Isaksen, verksamhetsledare på Stiftelsen Inova i Värmland. 

Eftersom det genom den nya tekniken på ett enkelt och miljövänligt sätt går att generera el i fordon under körning så hävdar PRECER att driftstiden blir avsevärt längre än vad som är möjligt med exempelvis traditionella elfordon. Pellets är kretsloppsanpassat, en förnybar energikälla, och askan kan återföras till naturen som gödningsmedel. Att pellets sedan kan lagras utan miljörisker är förstås också en stor fördel. 

– Idag har vi problem med bensin, diesel och även etanol eftersom det är både brand- och miljöfarligt. Den aktuella miljödebatten ställer samtidigt höga krav och här kommer fordonsdrift genom pellets in som en räddare i nöden. Pellets är enkelt och billigt att hantera och kräver ingen komplicerad teknisk utrustning, säger Staffan Eriksson, platschef på OKQ8 Våxnäsmacken i Karlstad. 

Enligt Precer förbrukar deras prototypmodell mellan ett och två kilo pellets per mil. I dagsläget kostar ett kilo pellets cirka 2 kronor.