090608-penske-saturn Foto: Tom Drew

Penske Automotive köper Saturn

Ännu ett av General Motors sorgebarn har hittat ett nytt hem. Den före detta racerstjärnan och affärsmannen Roger Penske har kommit överens med GM om att ta över Saturn.

 I förra veckan meddelades det att Hummer köps av den kinesiska verkstadskoncernen Tengzhong Heavy Industrial Machinery. Nu slipper GM ansvaret för ännu ett av sina sorgebarn. Krisdrabbade och nedläggningshotade Saturn säljs till Penske Automotive Group. Nu återstår bara Saab för GM att bli av med.

Penske Automotive är en mycket stor spelare i USA där de bland annat står som ägare för ett stort antal bilfirmor. I företaget ingår dessutom ett IndyCar-team. Ledare och förgrundsgestalt för hela verksamheten är den 72-årige grundaren Roger Penske som var mycket framgångsrik på 1950- och 1960-talets racerbanor. Penske avslutade sin tävlingskarriär för att ge sin in i bilhandlarbranschen men har alltid behållit sitt engagemang för motorsporten bland annat genom det egna IndyCar-stallet. Nu blir Penske alltså en ännu större bilaktör sedan hans företag och GM har kommit överens om en affär gällande Saturn.

I ett pressmeddelande konstaterar GM att affären kommer att rädda omkring 350 amerikanska återförsäljare och 13 000 arbetstillfällen. Enligt avtalet övertar Penske rättigheterna till Saturn-märket samtidigt som GM under de kommande två åren ska fortsätta tillverkningen av modellerna Aura, Vue och Outlook på kontraktsbasis. Under tiden ska Penske leta efter ett annat företag som kan ta över uppdraget att sätta ihop bilarna.

Saturn är något av en outsider på bilmarknaden men har ändå sedan länge haft en trogen kundkrets. Sedan starten år 1990 har drygt fyra miljoner Saturn-bilar sålts och enligt data från R.L. Polk är 80 procent av dessa fortfarande i drift. Saturn har nått återkommande goda resultat i olika kundundersökningar.

Läs mer