Foto: PS Onlineauktioner

Per Albin Hanssons tjänstebil till salu

Vill du ha en bil som har varit med om att forma Sverige till vad det (delvis) är i dag finns det nu en Plymouth P6 DeLuxe 4-Door Sedan från 1938 till salu. Den har nämligen varit statsminister Per Albin Hanssons tjänstebil.

De flesta auktionsbilar med intressant historisk bakgrund som vi skriver om säljs i utlandet, men så plötsligt har det dykt upp ett auktionsobjekt i Sverige med en sällsynt historik.  På psonlineauktioner.se finns det nämligen en Plymouth P6 DeLuxe 4-Door Sedan (tror vi att det är, annonsen är tyvärr lite vag vad gäller vilken modell det är) från 1938. Bilen har fungerat som tjänstebil till ingen mindre än Per Albin Hansson, socialdemokraternas partiledare mellan 1925 och 1946 och sedermera Sveriges statsminister från 1932 och fram till sin död den 6 oktober 1946 (med ett kort avbrott under tre månader 1936 då Bondeförbundets Axel Pehrsson-Bramstorp var statsminister).

Foto: PS Onlineauktioner

Per Albin Hanssons gamla bil som nu är till salu är ett rejält renoveringsprojekt då den i dagsläget är helt nedplockad. Som vi ser på bilderna är det väldigt mycket som återstår innan den kan skina lika fint som i sina forna glansdagar.

Plymouth P6 De Luxe 4-Door Sedan lanserades hösten 1937 som den lyxigare modellen av två nya. Den andra hette P5, en modell som senare fick tilläggsnamnet Roadking.

P6:an fanns i flera olika karossutföranden, Per Albin Hansson valde ”fastback-sedanen”.

Under huven satt en sidventilssexa med L-topp på 3,3 liter och 82 hästkrafter.

Foto: PS Onlineauktioner
Per Albin Hansson under 1930-talet.

Per Albin Hansson föddes 1885 i Malmö och hans födelsehem på Kulladal ligger vid gatan som numera bär hans namn – Per Albin Hanssons väg.

Per Albin Hansson efterträdde Hjalmar Branting på statsministerposten och anses vara Sveriges landsfader. Han är kanske mest känd för att ha myntat begreppet folkhemmet, något som gjorde honom än mer populär bland svenska folket. Per Albin Hansson är den partiledare som fått flest röster någonsin i ett val. I valet hösten 1940 fick hans parti hela 53,8 procent av rösterna. Andra världskrigets utbrott anses vara en stor anledning till det höga valresultatet.

Per Albin Hansson var också den statsminister som med ett långt radiotal förkunnade att andra världskriget var över och att våra grannländer Norge och Danmark var fria. Det var den 7 maj 1945.

Drygt ett år senare dog han i en hjärtinfarkt efter ett besök på Café Opera, bara drygt tre veckor innan sin 61-årsdag. Han efterträddes av Tage Erlander.

Vill du lägga ett bud på Per Albin Hanssons gamla tjänstebil kan du göra det här. I skrivande stund är auktionen aktiv i ytterligare drygt nio dagar och budet just nu ligger på 16 000 kronor. Kanske är du en inbiten socialdemokrat? Då kan detta renoveringsprojekt vara ditt nästa kall?

Som sagt, ett renoveringsobjekt DeLuxe.