Frifart får man inte ha som registreringsnummer, även om A:et är utbytt mot siffran 4.
Frifart får man inte ha som registreringsnummer, även om A:et är utbytt mot siffran 4. Foto: BMW & Teknikens Värld

Personliga registreringsskyltar fler än någonsin

Om det är pandemin som är orsaken, det vet vi inte, men antalet beviljade personliga regskyltar slog rekord under både 2020 och 2021.

3 510 nya personliga registreringsskyltar beviljades av Transportstyrelsen under 2021 vilket gör att det nu finns 23 689 stycken i Sverige varav 18 195 av dem används på fordon i trafik.

– Det är personnamn som är den vanligaste teckenkombinationen när man ansöker om personliga skyltar. Vanligt är också namn eller beteckningar på olika bilmodeller, men där sätter ofta bilmärkesinnehavaren stopp då det krävs godkännande från dem, säger Daniel Augustini, tillförordnad sektionschef på Transportstyrelsen.

Rekord även i avslag

Men det är inte enbart antalet beviljade personliga skyltar som slog rekord under fjolåret, även antalet avslag blev rekordstort. 211 avslag utdelade Transportstyrelsen för totalt 202 teckenkombinationer som i någon form är olämpliga eller väcker anstöt. Samtliga kombinationer kan ses i listan nedan.

– Känslan är väl att folk testar oss i högre utsträckning och att vi får ta emot många ansökningar som inte alltid känns helt seriösa, säger Daniel Augustini.

Ännu en teckenkombination som inte beviljades av Transportstyrelsen under 2021. Foto: Teknikens Värld

34 år med personliga skyltar

I Sverige blev det möjligt att ansöka om personliga registreringsskyltar 1988. En skylt kostar 6 200 kronor och man har då möjligheten att utforma skylten med mellan två och sju tecken. Tidigare, innan 1 november 2003, var sex tecken max antal. Som tecken räknas även mellanslag.
Om teckenkombinationen motsvarar ett varumärke krävs det att den som har rätten till varumärket godkänner skylten.

600 kronor av kostnaden om 6 200 kronor går till Transportstyrelsens administration, resterande 5 600 kronor går in i den så kallade Skyltfonden som hanteras av Trafikverket. Två gånger årligen delar Trafikverket ut pengar ur fonden som går till olika projekt med avsikt att höja trafiksäkerheten på det svenska vägnätet.

– Det är inte alla som är medvetna om det, men den som väljer att skaffa en personlig registreringsskylt får inte bara ett personligt utseende i trafiken. Man är också med och bidrar till ökad trafiksäkerhet, säger Daniel Augustini.

https://datawrapper.dwcdn.net/pTp6h/2/