Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071003-pal-v
071003-pal-v
071003-pal-v
071003-pal-v

Personligt luft- och landfordon

PAL-V heter fordonet som du ser på bild här. Om allt vill sig väl så tänker uppfinnaren John Bakker leverera första fordonet till kund under 2011. Kostnad runt 900 000 kronor.

PAL-V står för Personal Air and Land Vehicle och bakom konceptet står holländaren John Bakker. Bilen, motorcykeln, helikoptern, eller vad man nu kan kalla det, är ett fordon med en liten kupé på tre hjul. Inte helt olik Carver One som redaktörschef Niclas Blixt provkörde för inte så länge sen.

Skillnaden dessa två emellan är att PAL-V kan lyfta vilken sekund som helst. Fäll ut rotorbladen och maskinen tar dig upp i det blå i en hastighet av 200 km/h, vilket dessutom är toppfarten på land. PAL-V kan flyga upp till 1 500 meter åt gången, vilket är precis under gränsen innan det klassas som kommersiellt luftburet fordon.

PAL-V drivs av en vanlig förbränningsmotor som går på antingen bensin eller biobränsle. Tack vare rotorbladens utformning och att det är ihopfällbara, så kan man påbörja flygning var som helst där det finns lite öppen yta. I städer gäller det att rulla ut till ett flygfält eller en helikopterplatta.

Skulle motorn stanna eller bränslet ta slut så är det ju fritt fall rätt ner i backen som gäller. Men inte riktigt. PAL-V har ett gyroskop som ser till att fordonet alltid håller rätt vinkel mot marken och att det inte störtar med nosen först. I detta rätvinkliga fall får rotorbladen tillräcklig kraft för att rotera och ge svag lyftkraft åt fordonet till dess att det (mjuk)landat.

Visst låter det spännande, men frågan är inte om detta är ännu ett projekt utan framgång.