Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: www.roberthoernig.com

Peter Schreyer blir ny Kia-president

Sydkoreanska Kia gör ett oväntat drag och flyttar designchefen Peter Schreyer till positionen som en av tre presidenter. Schreyer har gjort sig känd som en av Europas ledande bildesigners och nu blir han Kias förste icke-koreanske president.

Peter Schreyer har på senare år blivit känd som mannen som har fått ordning på Kias designspråk men nu får han släppa ritstiftet och fatta en vanlig penna då han har utsetts till företagets nye president. Schreyer blir en av Kias tre preisdenter som lyder under högste chefen Hyoung-Keun ”Hank” Lee. Utnämningen av Schreyer till president är anmärkningsvärd inte bara för att han blir Kias förste icke-koreanske president utan även för att det är ovanligt att en designchef flyttas till högsta ledningen inom ett och samma företag.

 Schreyer kom till Kia 2006 med den digra uppgiften att lansera ett helt nytt design-DNA. Att han fick det stora förtroendet berodde på att han hos sin tidigare arbetsgivare Volkswagen-gruppen hade lett arbetet med första generationen Audi TT och Volkswagen Beetle. Under sina sex år hos Kia har han hunnit reformera i stort sett hela modellprogrammet, allt från lilla Picanto och Rio till stora Optima och K7 har fått en touch av Schreyer. Den sista modellen som har tagits fram av Schreyer blir nya Carens som lanseras under 2013.