Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008

Peugeot 2008 tidigare än tänkt

Vi har sett den som konceptbil tre gånger men här är äkta vara – Peugeots lilla crossover 2008. Bilderna har hamnat på Internet lite tidigare än vad fransmännen hade tänkt sig.

Peugeot 2008 är officiellt presenterad.

Peugeot 2008 är en långdragen historia. På Parissalongen hösten 2010 visade den franska biltillverkaren upp konceptbilen HR1, en liten kompakt crossover med en hel del egna detaljer, inte minst A-stolparna (som var ”krokiga”).

 Våren 2012 presenterade Peugeot på bilsalongen i Peking konceptbilen Urban Crossover Concept, en förädling av HR1 som tagit konceptet från drömstadiet till en mer realistisk nivå. Den var ett resultat efter samarbete mellan Peugeots designavdelningar i Frankrike, Brasilien och Kina.

 På Parissalongen i höstas fick vi se tredje konceptbilen på samma recept – 2008 Concept. Den skilde sig inte nämnbart från konceptet som visades halvåret tidigare.

 Nu är det slut på konceptbilarna för nu är det produktionsversionen som ligger i startgroparna och tack vare franska sajten L’argus har de första bilderna på crossovern dykt upp på nätet, något tidigare än vad Peugeot själva förmodligen hade i åtanke. Grundformerna och flertalet detaljer är likadana på produktionsbilen som på konceptbilen. Vissa drag har förvisso tonats ned, exempelvis strålkastarna, bakljusen, stötfångarna och ytterbackspeglarna men i övrigt är det sig likt. Det bör innebära att totallängden från konceptbilen, 414 centimeter, kan appliceras även på produktionsversionen. Eventuellt bredden också som i så fall ligger på 174 centimeter.

 Än så länge har vi inte stenkoll på vilka motorer som hamnar under huven men att den rör sig om ett par bensinalternativ tillsammans med ett par dieselmaskiner är knappast en vild gissning. Dessa hämtas med största sannolikhet rakt av från 208.

 Vi håller dessutom tummarna för att en dieselhybrid enligt Hybrid4-formatet finns med i planerna. Med andra ord en dieselmotor som driver hjulen på framaxeln medan bakhjulen får sin kraft från en elmotor. Drivlinan har vi redan sett i 3008 Hybrid4 och 508 RXH.

 Förmodad premiär för Peugeots lilla crossover 2008 är det på Genèvesalongen i mars.