Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peugeot 301Peugeot 301Peugeot 301
Peugeot 301

Peugeot 301 – budgetbil för nästan alla

På Parissalongen i höst ska Peugeot 508 få ett helt nytt och mindre sedansyskon. 301, som den betecknas, är dock inte avsedd för Sverige utan som budgetalternativ på en rad andra marknader.

Redan i dag, några månader innan bilsalongen i Paris i september, presenterar Peugeot sitt senaste tillskott i modellfloran. 301 heter den och är inte någon efterträdare till 308 där man siffermässigt börjar om på ny kula. Tidigare uppgifter har pekat åt att 308:ans efterträdare ska heta 301 och inte 309 eftersom det sitter för färskt i minnet för att återanvändas. 308:ans efterträdare ska helt enkelt heta... 308.

 Modellbeteckningen 301 är dock inte ny på något sätt. Under fyra år i början av 1930-talet fanns en fin Peugeot med just denna sifferkombination.

 När man nu dammar av 301 låter man sätta beteckningen på en så kallad världsbil. Denna nya 301 ska säljas i större delen av världen och då speciellt på marknader där lägre prislapp är ett av de stora kraven. 301 är alltså lite av ett budgetalternativ men Peugeot har ändå jobbat på att få en elegant känsla över helheten, inte minst fronten som andas väldigt mycket 508. Formgivarna har jobbat för att få bilen tilltalande oavsett vilken marknad den lanseras på.

 Förutom trevlig form till lågt pris ska den även kunna utrustas med allehanda säkerhets- och komforttillval, exempelvis automatisk klimatanläggning, parkeringssensorer, elektriskt öppningsbar baklucka, radio med mp3-kompabilitet och USB-anslutning samt annat smått och gott.

 Peugeot 301 mäter 4,44 meter på längden vilket är 35 centimeter kortare än storebror 508 och 48 centimeter längre än färska lillebrorsan 208. Mellan hjulaxlarna passar en 265 centimeter lång linjal in, exakt lika lång linjal som ryms mellan axlarna på Volkswagen Jetta.

 Bagageutrymmet i 301 rymmer 506 liter, fyra liter till korta jämfört med den tyska bilen som inte riktigt kan ses som en konkurrent. En eventuell konkurrent är i stället nya Skoda Rapid som presenteras inom kort. Båda bilarna ska vara lite billigare alternativ.

 Under huven på Peugeot 301 hittar vi tre motoralternativ till en början. Svagast är 1,2 VTi med 72 hästkrafter, därefter kommer dieselmotorn 1,6 HDi med 92 hästkrafter. Starkast är 1,6 VTi med 115 hästkrafter. Samtliga opereras via en manuell växellåda men stora bensinaren kan utrustas med automatlåda och lilla bensinaren med den robotiserade manuella lådan.

 301:an ska byggas i Peugeots fabrik i Vigo i Spanien. En knapp månad efter premiären på Parissalongen är det säljstart i Turkiet. Därefter är det dags för Central- och Östeuropa, Ryssland, Ukraina, Grekland, Nordafrika övriga Afrika, Mellanöstern, Gulfområdet samt vissa sydamerikanska länder. Vi lär aldrig få se 301 på våra breddgrader.