Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peugeot 308 R Concept
Peugeot 308 R Concept
Peugeot 308 R Concept
Peugeot 308 R Concept

Peugeot 308 R kan dyka upp nästa år

På Frankfurtsalongen i höstas visade Peugeot upp en riktig rackarversion av nya 308. Med tilläggsbokstaven R plockades 270 hästar ur 1,6-litersmaskinen. Produktionsversionen ser ut att komma 2015.

Det är brittiska Autocar som har växlat några ord med ett par chefer inom Peugeot Sport, fransmännens motorsportavdelning, som antydde en hel del detaljer som pekar på att de är i utvecklingstagen med att få fram en produktionsversion av 308 R Concept som visades i höstas. Trolig lansering är nästa år.

308 R känns som en naturlig utveckling för att ta Peugeot ytterligare ett snäpp upp i hierarkin med tanke på framgångarna med 208 GTi och RCZ R, sistnämnda en produkt från just Peugeot Sport.

Peugeot 308 R Concept hade lite för mycket kolfiber för att ses som produktionsklar. Däremot var drivlinan ingen utopi. Samma drivlina hittar vi nämligen i RCZ R, det vill säga en dubbelturbomatad 1,6-litersmaskin som levererar 270 hästkrafter och 330 newtonmeter. I RCZ R sätter den fart med hjälp av en sexväxlad manuell låda och drivning på framhjulen. 0-100 km/h går på 5,9 sekunder och toppfarten är 250 km/h jämnt.

Men Peugeot verkar ha mer sportigt på gång. En gatlegal version av Dakar-bilen 2008 DKR ryktas också finnas på den franska biltillverkarens agenda.