Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090602-peugeot-5008090602-peugeot-5008090602-peugeot-5008
090602-peugeot-5008

Peugeot 5008 – ny fransk flexibilitet

Nu visar Peugeot upp sitt senaste tillskott MPV-klassen, nämligen 5008 som ska begå sin officiella premiär på Frankfurtsalongen i september. Med plats för sju vuxna, hög flexibilitet och tekniknivå vill Peugeot sätta en ny standard i klassen.

I pressmeddelandet börjar Peugeot med att jämföra profilen på nya 5008 med de franska höghastighetstågen TGV. Hur det är med den saken låter vi vara osagt, men att bilen har en väldigt sluttande vindruta som tillsammans med den korta huven borgar för ett lågt luftmotstånd. Cx-värdet ligger på 0,29.

Peugeot 5008 kännetecknas av gott om ljusinsläpp tack vare gott om glasytor, speciellt med panoramaglastaket på 1,69 m2. Totalt handlar det om 5,77 m2 glas.

Bilen mäter 4,53 meter på längden och 1,64 meter på höjden. Trots att det inte handlar om en jättestor bil säger Peugeot att sju vuxna ska få plats i bilen, även på de två bakersta platserna. Mellersta raden består av tre lika stora stolar. Dessa går att skjuta i längsled med 13 centimeter. Man kan även fälla ned stolarna i mellersta och bakre raden i golvet, vilket ger ett rejält lastutrymme på 2 506 liter. Har man bara de bakre stolarna nedfällda ryms mellan 758 och 823 liter under hatthyllan, beroende på om mellersta sätesraden är i bakre eller främre position. Tar man bort hatthyllan ryms 1 247 liter. Fäller man alla stolar utom den på förarplatsen har man en total lastlängd på 276 centimeter. Förutom gott om lastutrymme finns även gott om förvaringsutrymmen i olika storlekar vid alla sittplatser.

Körglädjen och komforten ska ligga i topp bland att tack vare extra vridstyvt chassi (0,69 mrad), framvagn av samma typ som i 308 och torsionsaxel bak. Med 16- eller 17-tumshjul med lättrullande däck lär det gå behagligare på svensk väg än med de 18-tumshjul som finns som tillval.

Teknikmässigt har fransmännen stoppat in en hel del i 5008. Enklaste multimediasystemet läser cd och mp3 och kan kompletteras med bluetooth-handsfree och usb-anslutning. Mellanalternativet är navigationssystemet med en sju tum stor display som dessutom har bluetooth-handsfree och usb-anslutning som standard. Största systemet är den hårddiskbaserade (30 GB) navigatorn med nio tum stor display. Den här även dvd-kompabilitet, jukeboxfunktion och en massa andra anslutningsmöjligheter samt extra kräm i form av sex högtalare, förstärkare och baslåda.

För föraren finns en rad hjälpmedel. Bland annat head up-display som visar hastighet, farthållare/fartbegränsare och avståndsvarning. Det sistnämnda är en avståndsradar som sitter monterad i fronten och berättar för föraren när avståndet till framförvarande fordon är för kort och riskfyllt. 5008 har också Snow Motion, ett tillägg till antispinnsystemet och som aktiveras automatiskt när man försöker accelerera på riktigt halt underlag. Elektronisk parkeringsbroms med start-i-backe-funktion finns också, liksom parkeringsradar fram och bak samt ett system som mäter upp tillgängligt parkeringsutrymme.

På säkerhetssidan finns antisladdsystem, sex krockkuddar samt sidokrockgardiner (täcker alla tre sätesraderna på de sjusitsiga versionerna) samt bältespåminnare på alla sju platserna.

Två bensinmotorer och två dieselmotorer är aktuella vid bilens lansering i början av nästa år. På bensinsidan handlar det om två 1,6-litersmaskiner, den ena med 120 hästkrafter och den andra med 156 hästkrafter. Sistnämnda är bestyckad med turbo. Femväxlad manuell låda är det som gäller till den svagare, sexväxlad manuell till den starkare. 120-hästarsmaskinen vill ha 0,73 liter per mil vid blandad körning och släpper ut 169  gram koldioxid per kilometer. Motsvarande siffror för 156-hästarsmaskinen är 0,71  liter per mil och 167 gram per kilometer.

De båda dieselmotorerna finns med två cylindervolymer – 1,6 respektive 2,0 liter. Lilla oljebrännaren ger 110 hästkrafter vars kraft matas via en sexväxlad manuell låda alternativt en automatiserad version av samma låda. Med manuella lådan förbrukar den 0,54 l/mil och släpper ut 143 g/km. Med automatiserade lådan är siffrorna 0,52 l/mil samt 135 g/km.

Den större dieselmotorn levererar 150 hästkrafter och kan fås med antingen sexväxlad manuell låda eller sexstegad automatlåda. Med förstnämnda drar den 0,58 l/mil och släpper ut 151 g/km. Med automat blir siffrorna 0,68 l/mil samt 178 g/km.

Båda dieselmotorerna har partikelfilter.

Lanseringen blir det alltså strax efter nyår, men först ska Peugeot 5008 visas upp officiell på den stora bilsalongen i Frankfurt i september.