Foto: Peugeot

Peugeot 5008 uppdateras för att bli premium

När Peugeot lanserade nya 5008 hette det att det var en kombiversion av populära 3008. Men Peugeot vill mer än så med sin stora suv. Nu ansiktslyft modellen för att bli mer premium.

Peugeot valde att helt frångå minibusskonceptet när de 2017 visade nya 5008 med en rakare och mer suvlik design. Modellen gick fortfarande att beställa med sju platser men det var tydligt att 5008 numera var en suv.

Och det passade bilköparna. Förra året var Peugeot 5008 näst mest sålda suv i sin storleks- och prisklass med närmare 77 000 sålda bilar. Bara Skoda Kodiaq sålde mer i Europa. Det har börjat på samma sätt i år, Kodiaq före 5008.

Foto: Peugeot

För Peugeot är 5008 viktig som en bilmodell som är extra lönsam. Om 2008 och 3008 lockar in nya köpare så ska 5008 vara toppmodellen som drar in pengarna. Segmentet växer också en aning vilket får Peugeot att hoppas mycket på ansiktslyfta modellen.

Foto: Peugeot

På insidan får 5008 ny instrumentering med bland annat en större bildskärm, nu på 12,3 tum. Men bildskärmen är på samma sätt som tidigare monterad på själva instrumentbrädan och inte integrerad. Föraren får också några fler assistanssystem med bland annat ett "mörkerseende" som kan upptäcka djur eller människor på upp till 250 meters avstånd. Nytt är också ett kökörningssystem som kör bilen i köer, bara föraren behåller händerna på ratten. Nytt är också ett automatiskt läge för ljuset när det är dimma ute.

Peugeot har paketerat om sin extrautrustning och sina tillval, lite olika beroende på marknad. Hela idén är att få 5008 lite mer premium och lite dyrare.

Foto: Peugeot

Fronten har fått sin sedvanliga översyn med en grill utan ram som byggts samman med strålkastarna och framskärmarna. Tidigare var grillen mer en fristående enhet i mitten.

Under motorhuven har inget förändrats och 5008 erbjuds med samma bensin- och dieselmotorer som tidigare. Det blir enligt uppgift inte heller någon hybridversion.

Foto: Peugeot

Flera av designförändringarna känns igen från hur Peugeot nyligen uppdaterat 3008. Men kom ihåg: Peugeot vill att 5008 ska vara en fristående modell och inte bara en kombiversion av 3008.

5008 byggs i Peugeots fabrik i Sochaux i Frankrike och är tillgänglig från slutet av 2020.