Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Peugeot Quartz – sporthybridcrossover med 500 hästar

Till bilsalongen i Paris skickar Peugeot konceptbilen Quartz som är fransmännens första prestandasuv. 500 hästkrafter i en hybriddrivlina, saxdörrar, vulkaniska material i inredningen och 23-tumshjul ska få folkmassorna att samlas runt Peugeots monter.

Det behöver väl knappast påpekas att nya konceptbilen Peugeot Quartz är ganska långt från seriemässig produktion. En snabb titt på bilderna räcker för att se att Peugeot har tagit i rejält för att skapa en blickfångande konceptbil.

Peugeot Quartz är väldigt bred (206 centimeter) och väldigt hög. Markfrigången justeras automatiskt mellan 30 och 50 centimeter genom ett optiskt system med kameror som läser av vägen och förutser vägförhållandena och ställer in luftfjädringen därefter. Ge sig ut i terrängen ska man nog inte göra ändå, de 23 tum stora kompositfälgarna ser dyra och bräckliga ut.

Quartz ska främst ses som en studie i hur en framtida prestandasuv kan se ut och fungera. Under karossen finns den skalbara EMP2-plattformen som även ligger till grund för Peugeot 308 och framdrivningen görs av en hybriddrivlina. En bensinmotor på 1,6 liter och 270 hästkrafter och 330 newtonmeter får hjälp av två elmotorer på 116 hästkrafter vardera. Bensinmotorn och en elmotor driver framhjulen medan bakhjulen drivs av den andra elmotorn. Ställd i körläget ZEV har Quartz en elektrisk räckvidd på 50 kilometer. I läget Race utnyttjas däremot all kraft från alla motorer för bästa prestanda.

Quartz ser klart konceptmässig ut även på insidan där det inte bara är designen som är annorlunda. Peugeot har använt det i bilsammanhang ovanliga vulkaniska materialet basalt för att bygga upp mittkonsolen. Enligt Peugeot är Quartz dessutom först i bilvärlden med digitalt vävd textil.