Peugeot Urban Crossover Concept

Peugeot Urban Crossover Concept – kompakthet är framtidens melodi

Peugeot är också representerade på bilsalongen i Peking den här veckan. Med sig från Frankrike har man tagit nya konceptbilen Urban Crossover som visar hur de tänker sig framtiden med allt mer tätbebodda storstäder.

Peugeot inleder sitt pressmeddelande om Urban Crossover Concept med en liten demografisk lektion. I den får vi veta att i början av innevarande årtusende fanns det 30 städer i världen med en befolkningsmängd på mer än tio miljoner och att år 2050 kommer 5,3 miljarder människor att bo i så kallade megatätområden.

 Därför fortsätter Peugeot att satsa på kompakta biltyper, något man gjort under lång tid med exempelvis över 15 miljoner sålda exemplar av de olika 200-serierna.

 Peugeot Urban Crossover Concept är som namnet avslöjar en crossover. Kompakt till det yttre med endast 4,14 meter från nos till bak (för jämförelsens skull: fem centimeter längre än Mini Countryman) och 1,74 meter från sida till sida. En kompakt bil som ändå ska bjuda på rymd enligt Peugeot. Och så klart en hög sittposition som är så populärt i dag.

 Du kanske känner igen formerna? På bilsalongen i Shanghai för nästan exakt ett år sedan visade Peugeot upp en crossover vid namn SxC. Grundformerna hos denna och Urban Crossover Concept är till stora delar ganska lika men skiljer sig på en viktig punkt. Storleken. SxC var en bjässe jämfört Urban Crossover Concept då den mätte 4,87 meter på längden och galet breda 2,04 meter. Ingen bil för framtida megatätortsbor med andra ord.

 Tyvärr nämner Peugeot absolut ingenting om drivlinan i Urban Crossover Concept. Men vi förmodar att Peugeot tryckt ned någon version av sitt fina HYbrid4-system. I framtiden tippar vi dock på att en sådan här bil går på enbart el i någon form, för megatätortsbefolkningens skull.

 Däremot nämner de att bilen är framtagen genom ett samarbete mellan Peugeots designavdelningar i Paris, Sao Paolo och Shanghai. Enligt Peugeot utmärker det bilens globala avsikter.

https://youtu.be/p1HE8_Ft8e0?width=575&height=353