Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100922-peugeot-ex1-paris
100922-peugeot-ex1-paris
100922-peugeot-ex1-paris
100922-peugeot-ex1-paris

Peugeot visar insektslika konceptet EX1

Peugeot har hemmaplan på Parissalongen och planerar att stjäla showen med den lille eldrivna konceptbilen EX1. Med fyrhjulsdrift och extremt låg vikt ska den lilla ”insektsbilen” vara den ultimata körmaskinen.

Häromdagen visade Citroën sin galna konceptbil Lacoste. De franska kompanjonerna Peugeot vill inte vara sämre utan visar nu upp sitt Pariskoncept EX1. Vid en snabb anblick kan det vara svårt att få grepp om vad EX1 är för typ av bil, i dåligt ljus ser den mest ut som en grå klump men när vi har läst specifikationerna och tittat på fler bilder förstår vi att EX1 kan vara något riktigt roligt.

På Parissalongen ska Peugeot passa på att fira sitt 200-årsjubileum och konceptbilen EX1 hämtar därför inspiration från forna Peugeot-bilar. Formerna har också influenser från Peugeots nya design-DNA som först visades på konceptbilen SR1 tidigare i år. Den nya konceptbilens uppenbarelse påminner om en insekt med den exoskelett-liknande karossen. Lägg särskilt märke till dörrlösningen. Dörrsidan sitter ihop med stolen som svängs ut när dörren öppnas. Man kan undra hur denna konstruktion fungerar i verkligheten, praktiskt verkar det i alla fall inte vara. Chassit är helt och hållet tillverkat i kolfiber och EX1 väger därför bara 750 kilo. Det är som synes också en liten bil, EX1 är endast 90 centimeter hög och 177 centimeter bred.

Även om det inte ser ut så har Peugeot EX1  faktiskt fyra hjul, bakhjulen har bara dragits in mot mitten. EX1 drivs av två elmotorer, en för varje hjulpar, med 170 hästkrafter och 240 newtonmeter vardera. Sammanlagt finns alltså 340 hästkrafter och 480 newtonmeter, och fyrhjulsdrift, som bör sätta ordentlig sprätt på lilla EX1.

Läs mer