Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Peugeot visar uppdaterad Exalt

Kommer du ihåg Peugeot Exalt som visades på bilsalongen i Peking i våras? Nu ska den iögonfallande konceptbilen återigen visas upp, denna gång i Paris och då blir det i uppdaterat utförande med ännu större fokus på miljön.

Visst kommer du ihåg den. Excentriska Exalt med hajskinnsliknande textilmaterial längst bak. Peugeots konceptbil på Pekingsalongen i april. När det nu vankas bilsalong på hemmaplan i Paris visar den franska biltillverkaren upp konceptbilen igen, men i något uppdaterat utförande.

Exalt är som vi skrev i våras en fortsättning på den konceptbilsväg som Peugeot slog sig in på 2012 med 680 hästkrafter starka hybridmonstret Onyx. Du kanske minns den som bilen med karossdelar i koppar?

Exalt är inte riktigt lika väl tilltagen i maskineriet som Onyx var. Precis som i våras är det en 1,6-liters bensinmotor med turbo på 270 hästkrafter som tillsammans med en elmotor på 68 hästkrafter (50 kW) utgör drivlinans allra heligaste. Bensinmotorn driver framhjulen medan elmotorn driver bakhjulen. Drivlinan är alltså vad Peugeot kallar Hybrid4 och kompletteras av en sexstegad automatlåda.

Det annorlunda bakpartiet med sitt ”Shark Skin”, det vill säga en textil med hajskinnsliknande utformning som förbättrar aerodynamiken, har fått en ny färgsättning. I stället för mörkrött är det nu grått. Mer hajliknande skulle man kunna säga. Inte lika kontrastfullt gentemot övriga karossen i naket stål, däremot mer enhetligt.

Interiört är det lika sobert som tidigare. Dock har Peugeot slängt ut ebenholtzträ-detaljerna och ersatt dessa med ”Newspaper Wood”, det vill säga trämaterial av återvunnet tidningspapper. Och inte vilka tidningar som helst, utan affärstidningar vilket ger trädetaljerna i interiören en rosa färgton.

Kvar sedan tidigare finns Pure Blue-friskluftssystemet i Exalt. När bilen inte används renas luften med ett bakterie- och svampdödande medel. När den används renas luften utifrån med ett aktivt kupéfilter som tar bort farliga partiklar och ämnen för att göra miljön för de åkande så hälsosam som möjligt.

Den 4,7 meter långa konceptbilen som vilar på 20-tumshjul har fortsatt kvar den sinnrika saxupphängda bakluckan som tillåter rejäl öppningsvinkel. Därmed kan man utan problem lasta i och ur den hopfällbara scooter vid namn Hybrid-kick Concept som fungerar som räckviddsförlängare när både el och bensin börjar sina i Exalt.