Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peugeot 2008 DKR
Peugeot 2008 DKR
Peugeot 2008 DKR
Peugeot 2008 DKR Foto: Flavien Duhamel/ Red Bull Content Pool

Peugeots ökenlejon 2008 DKR redo för strid

Peugeot presenterar 2008 DKR som de ska delta i Dakarrallyt med nästa år, bakom ratten sitter Carlos Sainz.

Efter 25 års frånvaro gör Peugeot comeback i Dakarrallyt. Sist de deltog totaldominerade de med fyra raka segrar, med förare som Juha Kankkunen och Ari Vatanen, den sistnämnda hade för övrigt en svensk kartläsare vid namn Bruno Berglund.

Nu är Peugeot tillbaka och inställd på seger, något som de hoppas kunna åstadkomma med den nyutvecklade 2008 DKR. Tävlingsbilen är namne med den vanliga produktionsmodellen men förutom namnet och vissa designelement slutar likheterna. 2008 DKR är en helt nyutvecklad bil för ändamålet som designats av ett team om fyra man, två från Peugeot och två från Peugeot Sport. Bakdörrarna är bortblåsta och något som hade stor inverkan på slutdesignen var om den skulle vara två- eller fyrhjulsdriven.

Peugeot valde det förstnämnda då det möjliggör att de kan använda större hjul och ha tillgång till längre fjädringsväg, något som kan behövas i den varierande terrängen. Däcken levereras av Michelin och mäter 37 tum i diameter.

2008 DKR har betydligt kortare överhäng fram och bak än standardbilen vilket tillåter stora frigångsvinklar och lämpar sig bra till den kuperade terrängen. Vad 2008 DKR får för motor är dock inte presenterat ännu.

Föraren Carlos Sainz som tidigare kört Dakarrallyt sju gånger och även vann 2010 i en Volkswagen Touareg. I ryggen har han även 26 WRC-segrar, han blev även den förste icke-skandinaven att vinna VM i Finland vilket han gjorde 1990 med bruten fot.

Under sina år i Dakarrallyt har han erfarenhet av både två- och fyrhjulsdrivna bilar och uttalade sig nyligen om nya 2008 DKR i ett pressmeddelande.

– Det här är en bil som för in många nya idéer och där resultatet är olikt alla andra tvåhjulsdrivna bilar. Den är mycket kompakt, vilket är bra. I de två senaste Dakartävlingarna körde jag tvåhjulsdrivna bilar och det är min övertygelse att det är en bra lösning för att vinna rallyt.

Det låter onekligen som att Peugeot har en god chans att ta hem segern. Eller vad tror du?

https://youtu.be/o_o9RfvFj1g?width=575&height=353https://youtu.be/3_s26Pc36TY?width=575&height=353