Pininfarina Sergio Concept

Pininfarina är nu sålt till indiska Mahindra

Nu är affären klar, indiska Mahindra har köpt det legendariska italienska designhuset Pininfarina.

I våras rapporterade vi att Mahindra inlett förhandlingar om att köpa designhuset Pininfarina, men under sommaren såg det ut som att affären gick i stöpet.

Trots det har parterna nu enats och det står klart att Mahindra köper 76,6 procent av Pininfarina till ett låt pris på 1,1 euro per aktie. Investeringen är från Mahindras sida fördelat på två bolag, varav 60 procent ägs av Tech Mahindra och 40 procent av Mahindra & Mahindra. Det totala köpesumman uppgår i nuläget till motsvarande 238 miljoner kronor, och Mahindra garanterar även att ytterligare drygt en miljard ska betalas ut till fordringsägare då Pininfarina i dagsläget är skuldsatta.

De aktierna som nu köpts ägdes tidigare av bolaget Pinar S.r.l och nu kommer Mahindra även att försöka köpa resterande aktier för samma summa, alltså 1,1 euro per aktie.

Mahindra vidhåller dock att Pininfarina fortsatt kommer att vara självständigt och att de i fortsättningen kommer att vara listade på börsen i Milan, samt att Paolo Pininfarina kommer att fortsätta som vd.

– Pininfarina bidrar med ett enormt värde till Tech Mahindras portfölj av ingenjörstjänster. Men minst lika viktigt är det faktum att det legendariska designhuset kommer att bidra till att förbättra designmöjligheterna inom hela Mahindra Group. Detta kommer att ge oss närvaro på viktiga marknader som bland annat Kina, Italien, Tyskland och USA, säger Anand Mahindra, vd för Mahindra Group.