Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081006-pininfarina-b0081006-pininfarina-b0081006-pininfarina-b0
081006-pininfarina-b0

Pininfarina B0 Concept – franskitaliensk elbil

På Parissalongen gjorde Pininafarina B0 Concept sitt första fysiska framträdande. Det linjesköna konceptet ser ut att kunna bli en framgångsrik produktionsbil, trots det något olyckliga namnet.

Pininfarina kallar sin nya konceptbil B0 Concept. Namnet är tänkt att uttalas B-Zero, troligt är dock att bilen i folkmun kommer att gå under det inte lika smickrande namnet BO (Body odour, kroppslukt på svenska). Att förknippas med svettlukt är kanske inte det optimala för en bil som vill framstå som hypermodern och miljövänlig. Men om vi nu bortser från petitessen med namnet ser B0 Concept riktigt lovande ut.

Inofficiellt är bilen en hyllning till Pininfarinas chef Andrea Pininfarina som tragiskt gick bort i en trafikolycka i augusti. Det är Pininfarina Group som har stått för formgivningen av bilen, medan tekniken som driver bilen har tagits fram av franska batterispecialisterna Bolloré Group. Kraften lagras dels i lithiumpolymer-batterier på 30 kW, och dels i en bunt superkapacitatorer som visserligen rymmer mindre energi, men i gengäld kan laddas och ge ifrån sig energin snabbare än vanliga batterier. Tack vare dem kan bromskraftsåtervinning användas i högre utsträckning. Solpaneler på taket och i fronten mellan strålkastarna hjälper också till att ladda bilen. B0 Concept uppges ha en räckvidd på 250 kilometer på en laddning. Efter ett par timmar inkopplad i ett vanligt vägguttag är bilen fulladdad på nytt. Enligt Pininfarina har batterierna en livslängd på totalt 20 000 mil. Toppfarten begränsas elektroniskt till 130 km/h, 0-60 km/h avklaras på 6,3 sekunder.

Produktionsstarten av bilen har redan bekräftats till slutet av nästa år. Var prislappen hamnar återstår att se.

Läs mer