Pininfarina Cambiano

Pininfarina Cambiano kan gå i produktion

Kommer du ihåg ”asymmetriska” Pininfarina Cambiano med elmotorer och dieselturbin som vi skrev om för ett par veckor sedan? Nu snackar Pininfarina om att den kanske går i produktion. Spännande!

På salongsgolvet i Genève ställer italienska Pininfarina ut konceptbilen Cambiano (namnet är detsamma som orten där företaget har sitt design- och utvecklingscenter) som till formerna är en sorts hyllning till Lancia Florida II från slutet av 1950-talet. 

 Cambiano skiljer sig från många av de andra konceptbilarna på salongen. Först och främst har den tre dörrar, två på ena sidan och en på andra. Inte så märkvärdigt kanske. Mer märkvärdigt är i så fall drivlinan – fyra elmotorer med sammanlagd effekt på 600 kilowatt (dock begränsad till 500 kW/680 hk på grund av batteriernas begränsning) står för framdrivningen som går rasande snabbt. 0-100 km/h på 4,2 sekunder och 275 km/h i toppfart. Dessutom fungerar en dieselturbinmotor som räckviddsförlängare när batterierna inte orkar driva elmotorerna längre. Trots riktiga sportbilsprestanda ska den enligt Pininfarina endast släppa ut 45 gram koldioxid per kilometer.

 Total räckvidd för Cambiano sägs ligga på 80 mil varav 20,5 mil är på enbart el.

 Nu undersöker Pininfarina intresset hos företag och privatpersoner om att köpa en lyxig bil med hög prestanda som samtidigt har väldigt låga utsläpp. Om intresse finns tar det mellan 24 och 30 månader att få igång en serietillverkning.

 Prislappen blir dock saftig. Om tio bilar ska byggas tippar Pininfarinas vd Silvio Angori att priset per bil hamnar på ungefär nio miljoner kronor. Om man får möjlighet att bygga 70 till 75 bilar tros priset kunna hamna omkring 3,6 miljoner kronor per bil.

 Om bilen en dag går i produktion håller vd:n för sannolikt att den räckviddsförlängande dieselturbinmotorn ersätts av en konventionell dieselmotor.