Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080813-pininfarina-hyperion080813-pininfarina-hyperion080813-pininfarina-hyperion
080813-pininfarina-hyperion

Pininfarina Hyperion avslöjad

Årets Concours d’Elegance på Pebble Beach i Kalifornien börjar arta sig till att bli en av årets stora biltillställningar. Nya Bugatti Veyron Grand Sport ska visas, och så förstås – Pininfarinas Rolls-Royce-baserade Hyperion.

Pininfarina visade för ungefär en månad sedan en dunkel skiss på en mystisk bil kallad Hyperion. Det enda vi fick veta var att det var ett specialbygge baserat på en Rolls-Royce Drophead Coupé som beställts av en enskild kund och att bilen skulle visas på Pebble Beach Concours d'Elegance i Monterey i Kalifornien vid mitten augusti. Hyperion baseras helt och hållet på Drophead Coupé och lånar därmed även dennes imponerande V12-motor på 6,75 liter. Profilen som trädde fram ur den dunkla skissen lovade lika mycket som Pininfarinas tal om att Hyperion skulle bli en hyllning till de Rolls-Royce-bilar som byggdes innan andra världskrigets utbrott.

När Pininfarina nu släpper de första officiella illustrationerna av Hyperion framträder de vackra former vi kunde ana på den första skissen. Samtidigt avslöjas en del detaljer om Pininfarina Hyperion som är lika udda som fantastiska. För att få till bilens klassiskt tillbakalutade hållning har Pininfarina plockat bort baksätet och flyttat hela sittbrunnen, med vindruta och allt, 40 centimeter bakåt. Som om inte det vore nog har det extra utrymmet som uppstått framför vindrutan använts för att skapa en förvaringsplats för de vapen som bilens ägare behöver har med sig på färden. Ett slags mobilt vapenskåp helt enkelt. Den för klockkännare välkända urmakaren Girard Perregaux har specialtillverkat ett armbandsur som kan tas bort från armbandet och monteras på bilens instrumentbräda. Hyperion är det första specialbygge det italienska företaget visar sedan P4/5 lanserades. Bilen var en Bilen var en Ferrari Enzo-baserad supersportbil som fann sitt hem i filmregissören James Glickenhaus garage. Ryktet säger att Pininfarina återigen har fått smak för att skapa dessa högexklusiva bilar och att ett samarbete med Zagato eller Bertone är i antågande för att skapa ännu ett mästerverk.

Hyperions debut på Pebble Beach den 17 augusti överskuggas av den tragiska bortgången av Pininfarinas vd, Andrea Pininfarina. Under gårdagen tillkännagavs att Andrea Pininfarina efterträds av sin bror Paolo Pininfarina.

Läs mer