Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pininfarina-plattform till Iran

Pininfarina ska rita och konstruera en ny plattform åt iranska IKCO. Fyra modeller ska presenteras inom tre år.

Den italienska designfirman Pininfarina har skrivit ett avtal med iranska Khodro, IKCO, värt 70 miljoner euro, motsvarande omkring 678 miljoner svenska kronor.

Under en treårsperiod ska de utveckla en ny plattform åt IKCO som är Irans äldsta biltillverkare och grundades 1962. Plattformen ska användas till fyra olika bilmodeller, den första blir en personbil i mellanklassen.

Pininfarina ska ansvara för hela utvecklandet, från design och konstruktion till start av en serietillverkning.

– Överenskommelsen är ett viktigt steg för Pininfarina att etablera sig i Mellanöstern. Vi är glada över att kunna vara med och utveckla iransk bilindustri, säger företagets vd Silvio Pietro Angori.

Iran är inte ny mark för Pininfarinas former. Peugeot 405, som debuterade 1987, tillverkas i landet sedan mitten av 1990-talet och är sedan 2001 grunden till modellen Pars.

Peugeot Pars, mer känd som 405, ritades av Pininfarina.

IKCO är Mellanösterns största biltillverkare och har tolv fabriker varav hälften av dem är finns utanför landets gränser. Samarbete görs bland annat med PSA, Suzuki och Mercedes.

I Iran tillverkas det över en miljon bilar per år och över hälften av den kommer från IKCO som omfattas av 13 olika märken.

Pininfarina ägs sedan 2015 av indiska Mahindrakoncernen.