Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080228-sintesi-concept
080228-sintesi-concept
080228-sintesi-concept
080228-sintesi-concept

Pininfarina Sintesi visas i sin helhet

Äntligen har Pininfarina släppt bilder som visar Sintesi Concept i sin helhet. Med udda fönsterlösningar och bränslecellsteknik som ger 700 hästkrafter kommer Sintesi att bli en av Genèvesalongens höjdpunkter.

Pininfarina har en lång historia av att skapa några av världens vackraste men även mest udda bilar. Maserati GranTurismo är ett exempel på det förra och Birdcage 75th-konceptet på det senare. Sintesi är både och. Den är minst sagt udda och nyskapande, men även enastående vacker. Pininfarina beskriver bilen som en syntes (Sintesi på italienska) av skönhet, sportighet och funktionalitet.

Sintesi visar prov på en del intressanta designgrepp. Vissa känns igen från tidigare Pininfarinaskapelser. Precis som på Maserati GranTurismo har sidotrösklarna vikts in under bilen, vilket får den att se smalare ut än vad den egentligen är. Mest iögonfallande är kanske den enorma vindrutan som har fått en nästan horisontal lutning. Dörrar som öppnas i måsvingestil är egentligen inget nytt. Unikt för Sintesi är dock att även bakdörrarna öppnas utåt och uppåt, fast bakåt i stället för framåt. När vi får se bilen i verkligheten kommer säkerligen en del andra egenheter att upptäckas.

För Pininfarina är Sintesi ett sätt att förutse framtiden. Med Sintesi vill de ge en bild av hur just de tror att framtidens bilar kommer att se ut. Men det är inte bara på utsidan Sintesi är en framtidsvision. Som drivkälla används ett avancerat bränslecellspaket som enligt Pininfarina ger cirka 700 hästkrafter. Om den siffran kan uppnås även i verkligheten och inte bara på papper ska bli intressant att se.