090811-pininfarina-salu
090811-pininfarina-salu

Pininfarina till salu

Pininfarina-familjen har meddelat att deras del i legendariska Pininfarina är till salu. Det innebär att drygt 50 procent av aktierna i bolaget ska hitta en ny ägare och indiska Tata pekas ut som huvudkandidat.

Pincar, bolaget som ägs av Pininfarina-familjen, har anlitat en bank för att sälja sin aktieandel i den legendariska karossbyggaren och designhuset Pininfarina. Genom Pincar äger Pininfarina-familjen 50,7 procent av aktierna i Pininfarina och att sälja sin andel är en del i avtalet som slöts med långivarna förra året. Konkurshotet har hängt över karosseriet en lång tid, enligt uppgift har Pininfarina lån på drygt sex miljarder kronor. Pininfarina-familjen säger dock att de inte kommer att lämna företaget helt och hållet. Konkurshotet har hängt över karosseriet en lång tid, enligt uppgift har Pininfarina lån på drygt sex miljarder kronor.

Flera stora företag har redan pekats ut som potentiella köpare. Tata har tidigare uppgetts vara intresserade av att köpa in sig i Pininfarina och tros nu vara huvudkandidaten till att ta över Pincars aktieinnehav. En annan möjlig köpare är den franska batterispecialisten Bolloré Group som uppges överväga att köpa in sig i det italienska företaget. Bolloré har tillsammans med Pininfarina tagit fram elbilskonceptet B0 som visades på Parissalongen förra året. I slutet av året väntas tillverkningen av B0 dra igång och det vore ett naturligt steg för Bolloré att bli delägare i Pininfarina. En annan möjlighet är att Ford ger sig in i matchen. Pininfarina bygger som bekant både Ford Focus CC och Volvo C70 och kanske vill Ford fördjupa samarbetet. De ekonomiskt dystra tiderna talar dock emot att Ford skulle göra en sådan investering.

Läs mer