Plymouth Barracuda återkommer?

Bara senaste året har vi fått se både Ford Mustang och Chevrolet Camaro komma i nya tappningar. Men en av de klassiska modellnamnen på 1960-talets Pony Cars saknas ännu på marknaden – Plymouth Barracuda. Kan en återkomst vara på gång?

Det är kanske lätt att tänka sig att Ford Mustang var först ut bland de klassiska så kallade Pony Cars, men faktum är att modellen med namn från en vildhäst fick se sig slagen av rovfisk – Plymouth Barracuda, som presenterades bara månader tidigare 1964.

Men trots att både Mustang och General Motors svar, Chevrolet Camaro, har kommit i flera generationer de senaste årtionden som flirtat med 1960-talets stilideal – så har fortfarande inte någon modern Plymouth Barracuda kommit. Delvis förstås beroende på att varumärket Plymouth fasades ut under 1990-talet.

Men detta kan det nu bli ändring på, en amerikansk entusiast-webbsida upptäckte nämligen i veckan att Fiat-Chrysler Automobiles återansökt om varumärkesskydd på namnet Barracuda – för användning på ”motorfordon, specifikt personbilar, utrustning och tillbehör till bilar”.

Men även om varumärkesanspråket lämnades in den 23 juni i år, så ska vi nog inte dra på alltför stora växlar av nyheten. Det är vanligt förekommande att tillverkare väljer att (åter-)registrera klassiska varumärken för att inte låta dem tillfalla konkurrenter. Bland annat har Chrysler tidigare gjort det med just Barracuda.

Men om verkligen Chrysler ville återuppliva Barracuda så finns det två alternativ. Antingen att namnet används på (någon version av) ersättaren till dagens Dodge Challenger, som är tilltänkt att presenteras 2018, eller att varumärket kommer att användas på en mindre sportbilsmodell, under Challenger, att konkurrera med exempelvis Toyota GT86.