Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Dejan Sokolovski

Polestar lanserar effektoptimeringar till nya Volvo Drive-E-motorerna

I sommar börjar Polestar rulla ut sina nya effektoptimeringspaket som berör Volvos nya, fyrcylindriga  Drive-E-motorer (VEA). En nyhet är att optimeringarna numera berör större delen av drivlinorna.

För sex år sedan blev Polestar officiell prestandapartner till Volvo och konceptet Polestar Performance lanserades. Därefter har det rullat på med effektoptimeringar och uppgraderingskit till en rad olika modeller och motorer, något som för ett par år sedan utmynnande i två hett eftertraktade och effektstinna Polestar-modeller – Volvo S60 och V60.

Effektoptimeringen har fortsatt och nu är det dags för en helt ny generation att lanseras i och med Volvos nya motorstrategi kallad Drive-E, enbart fyrcylindriga motorer med överladdning.

Nytt för den nya generationen optimeringar är att Polestar inte enbart lägger fokus på själva motorerna utan också på drivlinornas övriga komponenter. Det är ett resultat av tiden från utvecklingen av S60 Polestar och V60 Polestar där Polestar, Volvo och Aisin Warner hade ett tajt samarbete.

– Den nya generationen är ett stort steg framåt. Genom att expandera våra optimeringar till drivlinan kan vi erbjuda en helt ny dimension av förbättrad körupplevelse för prestanda-orienterade Volvo-kunder, säger Christian Dahl, vd för Polestar.

”Trimpaketen” inkluderar optimerad motorprestanda, gasrespons, växlingshastighet, växlingsprecision och off throttle-respons. Nedan kan du se mer utförlig teknisk fakta.

Precis som tidigare bibehålls Volvos garantier, samtidigt som serviceintervallerna behålls oförändrade och bränsleförbrukning samt utsläppsnivåer behålls på certifierade nivåer.

Optimeringarna är utvecklade för prestanda främst i mellanregistret vilket ska öka körbarheten och förbättra körupplevelsen i olika körsituationer.

– Vi använder samma filosofi när vi utvecklar optimeringarna som för våra tävlingsbilar. Körbarhet är allt i racing. Det handlar om att ha effekt tillgänglig när du behöver det och att ha kontroll. Det är precis samma sak när du kör en vanlig bil. Desto mer exakt respons på kommandon och förutsägbarhet från drivlinan; desto mer kontroll för föraren. Detta är något som vi har lyckats med i den nya generationen där vi har fokuserat på körbarhet i mellanregistret för motorerna och kombinerat det med en vidareutvecklad växellåda och gasrespons. Detta är nästa nivå av körupplevelse för Volvo-bilar, säger Thed Björk, test- och racingförare för Polestar, tillika regerande STCC-mästare.

Sista veckan i juni släpps de första optimeringspaketen och då är det Drive-E-drivlinorna T5, T6, D4 och D5 som berörs. De nästföljande månaderna kommer totalt över 140 olika effektoptimeringsvarianter att lanseras.

Specifikationerna släpper Polestar i samband med lanseringen i juni.

 

Foto: Dejan Sokolovski

Fakta Polestar Drive-E effektoptimering

Gasrespons

Gasreponsen har optimerats för förbättrad feedback och respons, exempelvis vid en omkörning eller under aktiv körning på en kurvig väg. Kalibreringen innebär att motorn svarar snabbare på förarens kommandon och ger därigenom en mer precis körupplevelse.

Växlingshastighet*

Växlingshastigheten har ökats för att bilen ska accelerera snabbare och reagerar mer direkt på förarens kommandon, exempelvis vid en snabb nedväxling inför en omkörning. En snabbare växellåda ger föraren mer direkt kontroll över bilen.

Växelprecision och gear hold*

Växlingarna har kalibrerats för att ge en mer direkt och precis körupplevelse samt snabbare acceleration. Växelpunkterna har kalibrerats för att effektivt utnyttja den optimerade prestandan i motorns mellanregister. Gear hold-funktionen håller växeln under kurvtagning med höga laterala g-krafter, något som hindrar oönskade växlingar mitt i en kurva som kan sätta bilen ur balans.

Växel- och motorrespons*

Växellådan och motorn har kalibrerats för att ge snabbare respons när föraren snabbt släpper gasen under en kort period, exempelvis under en kort inbromsning inför en kurva. Funktionerna håller bilen i balans under snabb kurvtagning och ger föraren bättre kontroll över bilen.

Motorprestanda

Alla Polestar-optimeringar är utvecklade för att ge mer prestanda i motorns mellanregister där föraren använder det som mest under aktiv körning. Exempelvis under en omkörning eller på väg ut på en tätt trafikerad motorväg. Den ökade prestandan i mellanregistret i kombination med optimeringen av växellådan och gasresponsen gör bilen mer dynamisk och responsiv att köra.

* = Enbart för automatväxellåda