Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polis jagade A-traktor – som körde i 170 km/h

30 km/h, så fort får en A-traktor maximalt köra enligt lag. Många A-traktorer går olovligen snabbare än så. 170 km/h, det måste vara någon form av rekord. Så fort gick nämligen en A-traktor som polisen inledde jakt på.

En A-traktor, som ibland lite slarvigt benämns EPA-traktor, får bara köras i 30 km/h. Därför sticker det ut rejält att en A-traktor for fram genom Vännäs och Bjurholm i 170 km/h.

Det hela inträffade 30 oktober förra året och anledningen till den höga hastigheten var att den 15-årige föraren försökte köra ifrån den jagande polisbilen.

– Vi tänkte att det kanske skulle gå så fort så att polisen skulle sluta jaga oss, sa 15-åringen i förhör efteråt enligt Västerbottens-Kuriren.

Men i stället var det tvärtom, vilket polisens rapporter från tillfället vittnar om:

”Hastigheten ligger under hela körningen på väg 92 mellan 150 till 170 kilometer i timmen. Vi möter ett par bilar och bilen kör om tre bilar under färden mot Bjurholm. Detta utan att sänka farten nämnvärt. Jag säger då på radion att jag funderar på att trycka bilen av vägen för att få slut på detta vansinne, vakthavande meddelar då att om jag får läge skall jag göra det.”

Polisen lyckas, efter några försök, med det men både förare och passagerare i A-traktorn springer i väg. Polisen får tag på passageraren medan föraren till en början undkommer. Senare hittas han dock och tas in till förhör på polisstationen.

Det är inte helt ovanligt att A-traktorer har dubbla växellådor, en med låsta växlar för att visa upp vid besiktning och för polisen, och en med fullt antal växlar som tillåter höga hastigheter. Liksom A-traktorn på översta bilden var inte heller EPA-traktorn på denna bild involverad i polisjakten.Det är inte helt ovanligt att A-traktorer har dubbla växellådor, en med låsta växlar för att visa upp vid besiktning och för polisen, och en med fullt antal växlar som tillåter höga hastigheter. Liksom A-traktorn på översta bilden var inte heller EPA-traktorn på denna bild involverad i polisjakten.Det är inte helt ovanligt att A-traktorer har dubbla växellådor, en med låsta växlar för att visa upp vid besiktning och för polisen, och en med fullt antal växlar som tillåter höga hastigheter. Liksom A-traktorn på översta bilden var inte heller EPA-traktorn på denna bild involverad i polisjakten.
Det är inte helt ovanligt att A-traktorer har dubbla växellådor, en med låsta växlar för att visa upp vid besiktning och för polisen, och en med fullt antal växlar som tillåter höga hastigheter. Liksom A-traktorn på översta bilden var inte heller EPA-traktorn på denna bild involverad i polisjakten. Foto: Liftarn

Så här kommenterade den 15-årige föraren själv händelsen:

– Jag var stressad med anledning av att jag inte hade körkort att köra A-traktor och att jag just sladdat framför en polisbil.

När polisen frågar hur han ser på det inträffade säger han:

– Jag ångrar det jättemycket, stort misstag att jag for ut över huvud taget. Jag känner mycket ånger så här i efterhand.

Han åtalas nu för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning, bland annat för att han enligt åtalet kört på gång- och cykelvägar under jakten.

”Gärningen är att bedömas som grov då NN visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv avseende såväl medpassagerare som andra trafikanter”, skriver åklagaren.

15-åringen erkänner den olovliga körningen men nekar till grov vårdslöshet i trafik.

A-traktorerna på bilderna ovan har inget med incidenten i artikeln att göra.