Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Polis och sjukhus sågas – olycksstatistik opålitlig

Antalet omkomna och allvarligt skadade ser ut att minska stadigt samtidigt som trafiken ökar. Men enligt Transportstyrelsen är deras egen statistik inte att lita på.

Transportstyrelsen rapporterar kontinuerligt statistik över trafikolyckor i landet. Statistik som har förts under drygt fyrtio år, något som gör den världsunik tack vare att den är så pass detaljerad. Under förra året omkom 260 personer vilket är mindre än 2014, 275 personer, en till synes positiv utveckling då antalet fordon ständigt ökar.

Olycksstatistiken baseras på uppgifter som rapporteras av sjukhus och polis, men den senaste tiden har rapportering av olyckorna stagnerat och nu blivit så dålig att Transportstyrelsen överväger att sluta föra statistik.

De felaktiga siffrorna kan dels förklaras genom att polisen använde sig av ett problemfyllt system för rapporteringen, något som märktes tydligt under 2014. Men trots att systemet nu har slopats har rapporteringen endast förbättrats marginellt.

De senaste åren har även sjukhusens rapportering blivit avsevärt mycket sämre, så pass att Transportstyrelsen nu inte vill jämföra förra årets siffror med tidigare år.

– Vi får inte jämförbara siffror. Vi vet ju inte om en nedgång beror på att rapporteringsgraden blivit sämre eller om trafiksäkerheten faktiskt blivit bättre, säger Peter Larsson, rådgivare hos Transportstyrelsen, till Sveriges Radio.

Polisen försvarar sig med att trafiksäkerhetsarbetet är nedprioriterat inom den nya polisorganisationen, och att ”det har en förmåga att rinna ut i sanden”. Något som troligen beror på att antalet trafikpolisen ständigt minskar, i dag finns det endast cirka 400 trafikpoliser i landet medan det under åttiotalet fanns cirka 1 500. Fortsätter utvecklingen i samma takt som nu kommer det inte finnas några trafikpoliser kvar om drygt tio år.