Polischef vill förbjuda EPA-traktorer
EPA-traktorer, eller A-traktorer som de numera heter, är en kvarleva från en svunnen tid och borde inte vara tillåtna. Det tycker en trafikchef inom polisen.
A-traktorer, eller EPA-traktorer som de felaktigt oftast kallas i folkmun, får gå i max 30 km/h. Men det är inte ovanligt att bilister blir omkörda av EPA-traktorer som går betydligt fortare. I sommar har det rapporterats om flera fortkörningar med denna typ av LGF-fordon, bland annat då en motorcykelpolis utanför Uppsala blev frånåkt av en EPA i 140 km/h. Jakten avbröts för att inte äventyra säkerheten.
Nu uttalar sig trafikchefen för polisens område region mitt, Mats Östman i Sveriges Radio P4 Uppland. Han anser att EPA-traktorn, eller snarare A-traktorn, är en kvarleva från förr som inte borde få finnas kvar.
– Jag är lite bekymrad över att den här fordonstypen får finnas kvar. Den stammar från tiden efter andra världskriget då man behövde jordbrukstraktorer för att modernisera jordbruket. Det behovet har sedan länge försvunnit och jag förstår inte varför man tillåter den här fordonstypen i dag. Här har vi femtonåringar som kan sitta och köra bilar och ganska enkelt ställa om växellådan så att den kan köra 100 km/h, säger han till radiokanalen.
Han menar att personerna som framför EPA-traktorerna framförs av för unga människor som ofta inte har fullt utvecklat omdöme. Därför används det långsamgående fordonet inte sällan som ett lekfordon där man kör på sladd och i områden där man inte ska köra.
Mats Östman vill se att föräldrar till ungdomar med EPA-traktorer tar ett större ansvar. Att föräldrarna ska testköra och kontrollera om fordonen är trimmade eller inte. Detsamma gäller föräldrar vars barn kör moped.
Fotnot: EPA-traktorn tog form under 1930-talet och var egentligen avsett som ett billigaste alternativ till traktorn. Namnet EPA-traktor härstammar från lågprisvaruhuset EPA. På 1960-talet infördes A-traktorn som ett alternativ till EPA-traktorn. Så småningom dog EPA-traktorn ut helt samtidigt som A-traktorn ökade kraftigt i popularitet.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se