Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polisen har gripit många bildelstjuvar

Stölderna av bildelar i Sverige har ökat markant de senaste åren. Kanske får vi se en minskning nu när polisen har häktat eller dömt 18 personer som varit inblandande i stöldvågen.

Tidigare i år presenterades statistik som visade att antalet bildelsstölder i Sverige har ökat med 85 procent sedan 2011. Största delen av ökningen står 2015 för och anledningen är att bilarna har blivit allt svårare att stjäla, något som fått tjuvarna att fokusera på dyra delar som exempelvis navigatorer, rattar, krockkuddar och xenonstrålkastare. Sett enbart till årets fyra första månader stals nämnda delar vid 1 459 tillfällen runt om i Sverige, fördelade på Stockholm (983 stöldtillfällen), Västra Götaland (280), Skåne (117), Jönköping (31), Halland (27) samt Östergötland (21).

Stöldtillfällena under dessa fyra första månader av 2016 är lika många som under hela 2015. Med andra ord ökar antalet stölder explosionsartat. Skadekostnaderna för januari till och med april uppgår till nästan 109 miljoner kronor vilket kan jämföras med drygt 104 miljoner kronor för hela 2015.

– Stölderna är mycket lukrativa. I Sverige finns en fin vagnpark, straffen är låga och risken att åka fast är liten. Detta sammantaget gör att ligorna riktar in sig på den här typen av stölder i stället för hantering av narkotika och vapen, som har betydligt högre straffvärden, säger Anders Lindstrand, utredningschef på försäkringsbolaget If.

Polisen har inlett ett arbete mot bildelsligorna och nu har aktionen börjat det bära frukt. Sedan december 2015 har polisen tagit fast 18 bildelstjuvar, flera av dem också inblandade vid bostadsbrott, som därefter har häktats eller dömts.

Samtliga 18 gripna bildelstjuvar kommer från Litauen, många av dem till och med från samma litauiska stad.

– Att personer grips och åtalas visar på skickligt polisiärt arbete i kampen mot de här organiserade stölderna. Det finns flera exempel på att utresekontroller gett resultat, en ökning av sådana polisiära aktiviteter är därför önskvärda. Vi som försäkringsbolag har också tillsammans med våra samarbetspartners gjort vad vi kan för att hjälpa och underlätta polisens arbete men också för att ta vårt ansvar gentemot våra kunder. Vi skickar löpande in information om stölderna till polisen och har börjat märka reparerade bildelar med märk-DNA. Detta sammantaget sänder signaler till ligorna, säger Anders Lindstrand som fortsätter:

– Dessa gripanden av totalt 18 personer har lett till en tydlig minskning i ligornas aktiviteter, men vi befarar att det kommer att öka igen inom kort. Det handlar om stora nätverk som ger sig ut på stöldturné. Det är viktigt att polisen jobbar mot detta på flera fronter, både lokalt, nationellt och i samverkan med andra länder. Sverige ska inte få vara en godisbutik för internationella stöldligor, säger Anders Lindstrand.

8 av de 18 gripna togs i Stockholmsområdet. I Borås, Vänersborg, Jönköping och Uppsala greps två tjuvar i respektive ort, i Lund och Malmö en i vardera stad.