Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jeppe Gustafsson & John Roman Images / Shutterstock

Polisen hårdbevakar hastighet i veckan

Även små fortkörningar kommer att rapporteras av polisen under den nationella trafikvecka som i dag har inletts över hela Sverige. Inte bara synliga utan även dolda kontroller utgörs längs landets vägar.

Nationella trafikveckor genomför svenska polisen titt som tätt, inte sällan tillsammans med andra länder i Europa.
Under vecka 24, det vill säga mellan måndagen den 14 juni (i dag) och söndagen den 20 juni, är det dags för ännu en sådan vecka och denna gång, som så många gånger förr, genomförs extra poliskontroller för att ”uppmärksamma vikten av att följa skyltad hastighet och för att öka trafiksäkerheten”.

Polisen fokuserar alltså under veckan på hastigheten på de svenska vägarna, inte bara på rejäla fortkörningar utan även mindre hastighetsöverträdelser.

– Man får inte glömma att det i slutändan handlar om att rädda liv. Vi kan alla bidra till en säkrare trafikmiljö. Följ skyltad hastighet, var ett föredöme i trafiken och säg ifrån när personer i din närhet kör för fort, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Snitthastigheten på våra vägar anses fortfarande vara för hög, baserat på mätningar som visar att de flesta trafikanterna kör för fort.

– Hastigheten har stor påverkan på utgången av en trafikolycka. Tyvärr ser vi fortfarande att alldeles för många kör för fort. Det vi behöver är en attitydförändring: Att köra för fort ska vara lika oacceptabelt som att köra onykter, för det är lika illa och sätter liv på spel, säger Ursula Edström.

Veckans hastighetskontroller genomförs både synligt och dolt, sistnämnda via övervakning med hjälp av video-/pilotfordon.

Zhero-initiativet

Polisen är en av många aktörer och myndigheter som står bakom Trafikverkets initiativ Zhero, som syftar till öka förståelse och acceptans för trafiksäkerhetsåtgärder. Initiativet startade i våras och är en del för att kunna nå upp till den så kallade Nollvisionen, att ingen ska dö eller skadas allvarligt  i trafiken.

 

– Alla behöver hjälpas åt för att vi ska nå Nollvisionen. Trafiksäkerhet är en samhällsfråga där alla tjänar på att bidra – både organisationer och privatpersoner. Inom Zhero fokuserar vi i år och nästa år på ökad hastighetshetsefterlevnad. Om alla håller hastighetsgränserna sparar vi cirka 100 liv per år. Varva ner så räddar vi liv, säger Maria Krafft, måldirektör trafiksäkerhet Trafikverket och talesperson för Zhero.

LÄS MER: Aldrig tidigare har så få omkommit i trafiken som under 2020