Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Film från vår unika provkörning av Volvos nya polisbil
2 AV 2
Foto: Trygve Finkelsen / Shutterstock

Polisen jagar kriminella på vägarna denna vecka

Under innevarande vecka ska polisen synas extra mycket i trafiken eftersom det är en så kallad nationell trafikvecka. Fokuset denna gång ligger på att hitta kriminella i trafiken.

Med jämna mellanrum har polisen nationella trafikveckor, ofta samtidigt som andra medlemsländer inom EU har motsvarigheter.
Vecka 19, mellan 8 och 14 maj, har svensk polis årets fjärde trafikvecka (av vanligtvis tio per helår) och denna gång är det inte hastigheten – som det var i april för några veckor sedan – som är i fokus utan fordonskontroller med syfte att hitta kriminella personer.

Enligt Cecilia Holman Bäckström, en del av vägbrottsgrupperna vid trafiksektionen i polisregion Mitt, är polisens fordonskontroller längs landets vägar viktiga eftersom kriminella använder dem när de tar sig till och från brottsplatser samt för transport av exempelvis vapen, ammunition, narkotika och stöldgods.

Hon beskriver att arbetet mot kriminella på vägarna pågår varje dag men att en nationell trafikvecka gör att hela poliskåren kan kraftsamla i ärendet.

– Många gånger är trafikbrott en ingång till närmare kontroll; vi reagerar på körsättet och hur bilen framförs. Många kriminella har en väldigt liberal inställning till trafiklagstiftningen, de kör offensivt och tycker det är tufft att köra för fort till exempel, säger Cecilia Holman Bäckström. En längre intervju med henne finns på polisens hemsida.