Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: GeorgHH/Wikipedia

Polisen kan inte sätta bojor på bilar

Snart träder en ny lag i kraft som gör att polisen har rätt att låsa fast bilar, det blir dock svårt då polisen inte har några hjulklampar.

I höstas röstades den nya lagen som ger poliser rätt att låsa fast bilar igenom. Lagen som träder i kraft 1 mars i år ger polis och tull rätt att hindra ett fordon från att fortsätta köras med hjälp av så kallade hjulklampar, eller hjulbojor.

Till skillnad från i exempelvis USA där det är vanligt att felparkerade bilar klampas, för att sedan beslagtas, kommer de i Sverige att nyttjas för att framför allt stoppa lastbilar som körs med olagliga däck eller för tung last, samt förare utmattade av sömnbrist.

Klampning kan även komma att användas för att stoppa rattfyllerister och andra trafikfarliga förare, detta är dock en resurs som endast kommer att användas som sista utväg.

Trots att det bara är knappt två veckor kvar till lagen träder i kraft har varken polis eller tull möjlighet att nyttja metoden då det inte finns några klampar. Anledningen till detta är att upphandlingen ännu inte är klar, troligtvis på grund av att polisen var mitt uppe i en omorganisation i höstas när riksdagen tog beslutet om den nya klampningslagen.

Någon som dock inte hindras av dessa klampar är kvinnan i videon nedan.

https://youtu.be/YhiLfF5wG94

Gilla på Facebook för fler videoklipp!