Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091214-polisbilar-olyckor091214-polisbilar-olyckor091214-polisbilar-olyckor
091214-polisbilar-olyckor

Polisen krockar för miljoner

Trafikolyckor med polisbilar inblandade blir allt vanligare. En ny forskningsrapport visar skrämmande statistik, på elva år den svenska polisen krockat bilar för 300 miljoner kronor.

 Nu riktas hård kritik mot polisens förarutbildning. Forskaren Jörgen Lundälv, författare till den nyligen presenterade rapporten ”Polisbilen som aldrig kom fram”, oroas över att poliserna i Sverige är dåligt utbildade på att köra polisbil. Han har studerat trafikolyckor med polisbilar inblandade under perioden 1997-2007 och kommit fram till att de blir allt vanligare.

– Jag är skrämd av resultatet av min egen undersökning. Den visar att Rikspolisstyrelsen misslyckats med att få fram bra bilförare. Olyckorna är vanliga över hela landet och inom alla polismyndigheter. Detta hade jag inte väntat, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, till TT.

Enligt rapporten uppgick kostnaderna för skadade polisfordon och polismän under den undersökta perioden till drygt 300 miljoner kronor. Totalt inträffade 1 763 personskador under de elva åren. Ett tecken på att olyckorna ökar är att det bara under 2008 inträffade 3 000 incidenter med polisfordon och att kostnaderna för skadorna uppgick till 45 miljoner kronor. Studien visar också att merparten av olyckorna inträffar när polisbilarna körs under patrullering, alltså inte i samband med utryckning. I över hälften av fallen är det polisbilens förare som har varit vållande.

Jörgen Lundälv säger till TT att han är bekymrad över det ökande antalet olyckor inom polisen.

– Polisen ska leda vår strävan att nå nollvisionen på vägarna men det har de inte gjort. Polisen ligger efter och har glömt bort sig själva i det nationella trafiksäkerhetsarbetet.

I sin rapport ger han 13 förslag på åtgärder som på sikt kan leda till färre olyckor. Bland annat föreslår Lundälv att det ska införas en nationell förarutbildning för poliser och att det införs ett årligt kompetenstest och prov för utryckningsförare. Läs hela undersökningen och mer om åtgärderna via länken nedan.

Hans Hedberg på bilden har inget att göra med innehållet i artikeln.

Externa länkar

Polisbilen som aldrig kom fram (pdf)

Provkörning