Foto: Polisen nordvärsta Skåne

Polisen satsar på fler hastighetskontroller i veckan

EU-medlemsländerna har varje år flertalet gemensamma trafikveckor, och under innevarande vecka är det dags igen. Svenska polisens nationella trafikvecka är inriktad på hastigheten.

Under måndagen inleder polisen den nationella trafikveckan som genomförs mellan den 16 och 22 september. Fokus denna gång ligger på kontroller av hastigheten.

Varje år dör flera hundra personer i trafiken och en av orsakerna är för höga hastigheter.

– Hastighetsefterlevnad är den enskilt viktigaste parametern för att kunna reducera dödstalen i vägtrafikmiljön, men tyvärr upplever vi att många bilister kör för fort. Polisen kommer fortsätta med kontroller på olika platser och vid olika tidpunkter för att bidra till att nå målet med Nollvisionen, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen.

LÄS OCKSÅ: Fler fartkameror och sänkt hastighet på 425 mil väg

Nollvisionen innebär att ingen ska dö eller skadas allvarligt i vägtrafiken. För att nå målet arbetar polisen med flera olika myndigheter. Det är ett samspel mellan infrastrukturåtgärder, krocksäkerhet i fordon och dess användare.

Trafikveckan genomförs i alla medlemsländer i EU. Hastighetskontrollerna genomförs synligt, men även dold övervakning i polisbilar och civilpolisfordon görs.