Foto: Glenn Lindberg

Polisen ska ta fler rattfyllor med ny strategi

Genom punktmarkering ska polisen ta fler rattfyllor än tidigare. Ska står utanför Systembolag och idrottsanläggningar.

För några dagar sedan rapporterade vi om att antalet utförda utandningsprov generellt sett minskar i landet, samt att polisen under nuvarande luciavecka ska genomföra fler utandningsprov.

Nu har polisen dock en ny strategi som innebär att de satsar mer på kvalitet än kvantitet då jakten på ett visst antal blås lägger fokus på fel sak.

– För att hinna göra så många blås på så kort tid som möjligt har polisen ställt sig på ett ställe en viss tid för att där är det lätt att göra många blås. Inte för att där finns stor risk att någon som är onykter kör, säger trafikpolis Michael Löfdahl till tidningen Mitt i.

Enligt den nya strategin kommer polisen att utföra blåskontroller vid så kallade ”hotspots” som exempelvis strax efter öppning på Systembolaget, eller utanför idrottsanläggningar dit föräldrar skjutsar sina barn på helgförmiddagar. Samt vid vissa krogar och julbord på kvällarna.

En del i strategin är även att jobba förebyggande genom att polisen exempelvis uppmanar en restaurang att informera gästerna att polisen kommer att utföra blåskontroll på alla som kör därifrån.

– Det ska kännas som vi är överallt. Den upplevelsen ska få folk att köra försiktigare, säger Michael Löfdahl.

Först ut att använda den nya strategin är norrortspolisen i Stockholm som redan nu börjat tillämpa metoden men kommer efter årsskiftet satsa fullt ut.