Polisen stoppade över 2 000 förare som utmanade ödet på svenska vägar

För drygt två veckor sedan punktmarkerade polisen de svenska bilisterna för att kontrollera bilbältesanvändningen. Nu får vi reda på hur många som åkte fast.

Bilbältet räddar liv. Det är konstaterat sedan många årtionden tillbaka. Lik förbannat kör och åker tusentals svenska bilister och passagerare utan bilbälte – varje dag. Även barn vars föräldrar låter dem åka utan denna enkla, livräddande funktion.

Mellan 9 och 16 mars hårdkontrollerade polisen bilbältesanvändningen längs de svenska vägarna, något bland annat vi på teknikensvarld.se upplyste bilisterna om i förväg. Ändå lyckades polisen stoppa 2 065 personer som satt obältade i bilen. I nästan 80 procent av fallen rörde det sig om föraren, men i 51 fall rörde det sig om barn under 15 år som åkte utan bälte.

Regionalt sett var det i Stockholm flest åkte fast, vilket inte är så konstigt då det bor flest personer och rullar störst antal bilar i området. Så här såg de regionala siffrorna ut när bälteskontrollerna summerades efter den 16 mars:

Nord 278

Mitt 305

Stockholm 644

Bergslagen 193

Öst 221

Väst 422

Syd 158

Om man som förare eller passagerare kör eller åker utan bilbälte och blir stoppad av polisen blir det 1 500 kronor i böter. Om den obältade är minderårig, det vill säga under 15 år, är bötesbeloppet 2 500 kronor.

Under veckan då bilbälteskontrollerna genomfördes åkte dessutom flera alkoholpåverkade och körkortslösa förare fast.