Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Polisen

Polisen tävlar i att bötfälla flest bilister

Det har visat sig att en region inom trafikpolisen i Sverige tävlar i att genomföra flest utandningsprov och registrera flest milda fortkörningar. Men alla inom polisen är inte tillfredsställda med vad som försiggår.

Sedan förra hösten utser trafikpolisen i Region Mitt ”Månadens trafikbubblare”, det vill säga det lokalområde som har haft störst framgång i att öka andelen utandningsprov och bötfälla flest bilister som överträtt lagstadgad hastighet med mellan sex och nio kilometer i timmen, med andra ord inom spannet för vad som räknas till lägsta graden av fortkörning.

– Forskningen visar att vi måste bli bättre att rapportera personer som överskrider hastigheten mellan 6 och 9 kilometer, säger Mikael Hedström, pressinformatör för Region Mitt, till SVT Gävleborg.

I vad som av flertalet poliser ses som en tävling har polisområde Västra Mälardalen nått bäst resultat då de i september lyckades öka antalet utandningsprov med hela 312 procent. Dock ledde det inte till att uppseendeväckande många rattfyllerister försvann från vägarna, antalet utandningsprov som visade positivt resultat (det vill säga utslag för alkohol) var nämligen lågt.

Även Västmanland, Västerås och Hälsingland rapporteras ha varit framgångsrika i tävlingen och därmed blivit ”Månades trafikbubblare”.

Mikael Hedström säger till SVT att han inte ser det som en tävling utan kallar det hellre en mätmetod för att uppnå olika målsättningar inom den nationella trafikstrategin. Dock är inte alla poliser lika övertygade om tillvägagångssättet och dess förträfflighet. Här är några kommentarer från polisens intranät som SVT Gävleborg har kommit över:

”Är det rimligt att rättsvårdande myndigheter tävlar i att ge medborgarna straff?”

”Tävling att bötfälla vanliga samhällsmedborgare, det dummaste jag hört på länge.”

”Detta med månadens trafikbubblare är för mig bara ett annat sätt att införa pinnjakten med ett annat namn.”

”Respekten för oss inom polisen har nått botten då vi till och med blir attackerade med handgranater! Att vi då utlyser en tävling om vem som kan attackera den laglydigaste medborgaren som under ett ögonblick glömmer att ha järnkoll på hastighetsmätaren är fan i mig helt galet.”