Foto: Polisen

Polisen uppmanar bilister att inte varna för kontroller

I förra veckan stod polisen och kontrollerade bilar vid Tjörnbron. Men än en gång var det flera bilister som försvårade insatsen genom att varna andra trafikanter. Nu ryter myndigheten ifrån på Facebook.

73 hastighetsböter, fem för andra förseelser och två omhändertagna körkort – det blev resultatet efter en dag vid Tjörnbron. Dessutom fastnade en efterlyst person, misstänkt för försök till mord och grov misshandel, i kontrollen.

Men än en gång försvårades en annars lyckad insats på grund av trafikanters beteende. I ett inlägg på Facebook skriver polisen hur flera bilister valde att blinka med helljusen för att varna dem som körde mot platsen.

”Till er som gör detta i tron att ni gör någon välmening vill vi säga SLUTA MED DET!”, skriver en konstapel från distriktet i Södra Fyrbodal, som genomförde kontrollen tillsammans med kolleger från Göteborg.

Polisen har tidigare satt ner foten och upplyst om riskerna med att varna andra, inte minst för att berusade förare som inte bör vara på vägen får en chans att komma undan rättvisan.

Men vid kontrollen under förra veckan blev det extra påtagligt vad ett sådant beteende kan leda till. Då fastnade en efterlyst person, misstänkt för flera grova brott, i polisens rutinkontroll.

”Den person som nu sitter i vårt förvar, efterlyst för försök till mord och grov misshandel, hade med stor sannolikhet inte suttit där om denna person mött just dig som blinkade med helljus. De personer som inte vill ha med oss att göra är väldigt uppmärksamma på alla signaler som kan tolkas som att det är en poliskontroll längre fram på vägen. Och jag kan lova dig att denna person inte sakta bromsar in för att hitta en lämplig plats för att vända på vägen utan i många fall blir det tvärbroms utan någon som helst hänsyn till dig, övriga trafikanter och trafikregler för att komma undan”, står det i inlägget.

Avslutningsvis väljer polisen att rikta ett tack mot den stora majoriteten av bilisterna som följde reglerna.